Marea înghesuială de la fasolea de 1 Decembrie

Sute de oameni s-au bulucit ieri la ușa restaurantului din centrul orașului Târgu Jiu, unde autoritățile au oferite gratuit fasole cu cârnat și vin fiert. Municipalitatea a pregătit peste 2000 de porții, suficient pentru toată lumea, însă capacitatea localului nu a fost pentru atât de multă lume și, ca urmare, unii au trebuit să aștepte la coadă pentru a nu rata tradiționalul meniu oferit gratuit de Primărie.

Mulți dintre cei veniți la manifestările din centrul orașului organizate de 1 Decembrie au trecut strada și au mers la restaurant pentru a se bucura de fasolea oferită gratuit de municipalitate. Zeci de oameni nici nu au mai mers în centru, au venit direct la restaurant și s-au asigurat astfel că nu rămân la coada care s-a format după ce mesele au fost umplute până la refuz. Până și primarul Florin Cârciumaru a fost nevoit să își facă loc prin mulțime pentru a putea intra în local, el dând asigurări că este suficient de multă mâncare încât să ajungă la toată lumea.

La coadă au așteptat răbdători oameni de toate vârstele și toate categoriile, un taximetrist din oraș spunând că a venit pentru „fasolea Primăriei” doar ca să se simtă român. „Sunt un contribuabil al acestui oraș și cred că am plătit porția asta de mâncare înzecit. Stau aici până îmi vine rândul pentru că vreau să mă simt ca toți ceilalți cetățeni care vor să intre”, a spus bărbatul, în timp ce, în spatele său, un gorjean care avea un steag tricolor era fericit că va fi printre primii de la coadă care vor intra în restaurant. „Coada e ceva național la noi și să lipsească tocmai de 1 Decembrie nu se face. Ați văzut că în străinătate se stă la coadă pentru tot felul de chilipiruri, la noi se stă pentru tigăi, pentru o fasole și asta facem și noi aici”, a spus acesta.

Porții mai mari și vin mai mult…

După ce au stat la coadă și au ajuns la masă, unii dintre consumatori au început să fie de părere că porțiile de anul acesta sunt ceva mai mici, că vinul e cam puțin și că și furculițele din inox au fost înlocuite cu unele de plastic, asta pentru a nu mai fi furate, ca în alți ani. „Puțină fasole în farfurie, trei boabe acolo… Mă rog, mai sunt și furculițele astea din plastic, care se rup foarte ușor, mai ales la noi, cei mai în vârstă. Vinul e bun, dar nu îl beau aici, încerc să ajung cu el până acasă, să văd dacă reușesc”, a spus un pensionar, în timp ce o vecină de la o altă masă aștepta cu gura uscată să primească un pahar de vin fiert.

„Mie îmi cam place să beau. Și muncesc, dar și beau, dar uite că nu am ce că până acum nu am nimic pe masă. Uite că vin fetele cu tava”, a spus femeia, care, după ce și-a primit paharul cu vin n-a regretat deloc statul la coadă. „E bun, să trăiască domnul primar și să mai facă și anul viitor”, a spus aceasta, în cele din urmă cele 2100 de porții de fasole cu cârnat și vin fiert fiind consumate integral de cei care au așteptat la rând pentru a prinde un loc la masă. De porția pe care o aștepta nu s-a mai bucurat însă un târgujian căruia i s-a făcut rău și a fost luat cu o ambulanță pentru a fi dus la spital. Omul avea probleme de sănătate și n-ar fi trebuit să își piardă timpul la coadă, în frig, incidentul însă în care a fost el implicat fiind singurul de acest gen.

Vizualizări: 156

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: