Alunecările de teren amenință tot mai serios: Prăpăd va fi!

Drumul care face legătura între comuna gorjeană Roșia de Amaradia și localitatea vâlceană Alunu ar putea fi închis. O alunecare de teren amenință șoseaua, iar mai multe familii riscă să rămână izolate. Autoritățile din județul vecin caută bani să consolideze terenul după ce au fost reactivate trei alunecări de teren dincolo de hotarul cu județul Gorj.

Alunecările de teren le dau bătăi de cap și autoritățile din Roșia de Amaradia și Alimpești, din județul Gorj, dar ploile din ultima vreme au reactivat periculosul fenomen și în județul Vâlcea. Localitatea Alunu, lovită des de alunecări, se confruntă acum cu noi probleme. „Alunecările de teren au afectat deja drumul de legătură cu Gorjul. Sunt trei zone în care a plecat pământul numai pe drumul comunal care face legătura cu localitatea Roșia de Amaradia și riscă să fie închis drumul. Astfel, cătunul din Dealul Roșu ar putea fi izolat. Ne trebuie bani. Am făcut un deviz de lucrări și l-am înaintat Prefecturii Vâlcea, iar acum așteptăm”, a explicat Cristi Birăruți, primarul din Alunu.

Îngrijorare este, în continuare, și în Roșia de Amaradia, mai ales că o alunecare a distrus deja patru hectare de teren aproape de centrul comunei. „Patru locuințe sunt în pericol. Dacă va ploua, va fi grav. Dacă se va agrava, cred că va fi cea mai gravă alunecare ce a lovit comuna. Am făcut calcule în trecut, era nevoie de 400 – 500 de mii de lei, dar acum sunt sigur că suma de care vom avea nevoie va fi mai mare”, a explicat și edilul din Roșia de Amaradia, Liviu Cotojman.

Localnicii din Roșia de Amaradia se tem că fenomenul va căpăta amploare. „Normal că ne e frică. E aproape de casele noastre și oricând poate crăpa și mai rău”, a spus o femeie. „Dacă va ploua mult, există riscul să ne trezim că ne fuge și mai rău. Aici, la câțiva pași de centrul comunei, de școală, de primărie. Prăpăd va fi”, a spus un alt localnic din Roșia de Amaradia.

Vizualizări: 1,090

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: