Ambasadorul Italiei vine la Târgu Jiu să recupereze un obiect furat

Un valoros obiect de cult catolic, furat acum şase ani din Foggia, va fi recuperat astăzi de ambasadorul Italiei, de la muzeul din Târgu Jiu. Poliţia a recuperat ostensoriul încă din 2011, când un tânăr din Scoarţa a vrut să-l sfinţească la o mănăstire din Gorj. Preoţii şi-au dat seama de valoarea obiectului şi au anunţat poliţia, care a recuperat bunul şi l-a dat în custodia muzeului. Birocraţia din România a împiedicat ajungerea obiectului furat la păgubaş, astfel că italienii l-au recuperat în urma unui proces penal.

Ambasadorul Italiei în România, Diego Brasioli, va veni astăzi la Târgu Jiu pentru a recupera un obiect de cult furat. Bunul în cauză a fost sustras în luna martie 2007 din Biserica Beata Vergine Maria dell’ Alltamonte din Orna Nova, Italia. În luna iulie 2011 inspectorii de poliţie din cadrul IPJ Gorj au lăsat obiectul în custodia muzeului. Ostensoriul are înălţimea de 82cm, pe latura din faţă este aplicată o stemă ce are inscripţia „A divozione din Beniamino Nardella 1949”. Valoarea estimată a obiectului este de aproape 5000 de euro. 

Parte în proces, fără nicio vină

Conducerea Muzeului Judeţean Gorj aştepta cu sufletul la gură sosirea delegaţiei italiene pentru a recupera ostensoriul, aşa cum se numeşte obiectul de cult. Este lesne de înţeles motivul pentru care îşi doreau să scape de obiect, dat fiind faptul că Muzeul a fost acţionat în instanţă de Parchetul Republicii din cadrul Tribunalului din Foggia. Autorităţile italiene cereau să li se restituie obiectul de cult care a ajuns în custodia Muzeului Judeţean Gorj, după ce a fost recuperat de poliţiştii gorjeni de la un cetăţean din comuna Scoarţa, care intenţiona să îl vândă Mănăstirii Lainici.

Dumitru Hortopan, managerul muzeului, spune că nu şi-a dorit acest obiect, doar că i s-a solicitat păstrarea lui până la finalizarea anchetei. „Obiectul ne-a produs şi frisoane, deoarece am fost implicaţi ca parte penală în proces, ca mai apoi să fim parte civilă. Am făcut vreo trei drumuri la Bucureşti până s-a dat o sentinţă care a rămas definitivă. De la sfârşitul anului trecut, până acum, am aşteptat să vină autorităţile italiene să-şi recupereze obiectul de cult specific bisericii catolice. Scăpăm de acest obiect care are o valoare importantă pentru autorităţile italiene, dacă inclusiv ambasadorul Italiei s-a deranjat să se deplaseze la Târgu Jiu”, a declarat Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean „Alexandru Ştefulescu” din Târgu Jiu.   

FESTIVITATE

Ambasadorul Italiei la Bucureşti, Diego Brasioli va veni astăzi la Târgu Jiu pentru a recupera ostensoriul, iar din partea Ambasadei Sfântului Scaun va veni Monsenior Baudouin Biajila Muankembe, consilier la Nunţiatura Apostolică din România. Predarea obiectului de cult se va face la Sala Maură din cadrul Prefecturii Gorj, prezenţi la eveniment fiind: Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean, Florin Cârciumaru, primarul municipiului Târgu Jiu, Salvador Caragea, şeful IPJ Gorj.

Vizualizări: 245

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: