Amendat pentru „muncă la negru” în ziua interviului pentru angajare

Proprietarul unui magazin alimentar deschis de vreo trei luni de zile în zona de sud a oraşului se află într-o situaţie neplăcută după ce a fost amendat de inspectorii de muncă pentru că ar fi folosit o vânzătoare fără acte legale. Bărbatul spune că femeia venise la firma sa pentru un interviu, cei doi neapucând nici măcar să se cunoască. Inspectorii ITM au aplicat însă legea şi, acum, patronul se teme să nu dea faliment dacă e nevoit să achite amenda respectivă.

Marcel Silişte este patron de vreo trei luni şi a reuşit să îşi angajeze două vânzătoare, acum făcându-şi planuri pentru o a treia. A dat anunţ în acest sens, iar o doamnă de 48 de ani a venit la magazinul său pentru a vedea dacă la vârsta ei poate fi angajată, la câteva minute după ea sosind însă şi inspectorii ITM Gorj. „Doar ce venisem, nu apucasem nici să o cunosc pe doamna care vindea la tejghea, am spus doar pentru ce am venit şi mi-a spus să aştept că trebuie să vină şi patronii. Mi-am lăsat geanta după tejghea şi, între timp, au venit două doamne care au spus că sunt de la ITM. Una dintre ele mi-a făcut şi poze, deşi nu mi-a cerut acceptul, iar cealaltă m-a pus să scriu pe o hârtie. M-a întrebat dacă am discutat cu patronii despre salarii, eu le-am spus că nici nu-i cunosc, că nu ştiu nici numele firmei, nici pe al doamnei de la tejghea. S-a interpretat că lucrez la negru, ceea ce nu e adevărat pentru că nu aveam nici măcar costumaţie adecvată pentru alimentară. Eram îmbrăcată în hainele cu care venisem la interviu, mă şi gândeam dacă oamenii ăştia mă acceptă pentru că am o vârstă la care mulţi te consideră prea în vârstă”, povesteşte Ileana Popescu.

        

Supărat şi amendat

Proprietarul magazinului nu ştie pe unde să scoată cămaşa pentru că nu se gândea nicio clipă să i se întâmple aşa ceva. „Femeia aceasta, pe care eu nu o văzusem înainte, a spus clar că e pentru interviu şi că nu lucrează la noi. Ne-au chemat cu actele la ITM şi ne-au dat o amendă de 100 de milioane de lei, lucru care mi se pare complet ilegal. Cred că este un abuz în serviciu, mai ales că aveam magazinul deschis de trei luni. Suntem tineri, în loc să ne ajute ne dau amendă şi ne închid”, spune bărbatul.

Amenda primită pare o nimic toată în comparaţie cu dispoziţia primită de a o angaja cât mai repede pe femeia venită la interviu. Legislaţia prevede acest lucru, însă patronul spune că şi dacă şi-ar dori nu o mai poate angaja pe Ileana Popescu întrucât, între timp, femeia s-a angajat la o altă firmă. „Dumneaei venise la noi să lase CV-ul, aşa cum a lăsat şi la alte firme. A fost angajată în altă parte, dar ITM ne obligă pe noi să o angajăm. Nu ştiu cum să procedăm. Suntem într-o situaţie strigătoare la cer. Nu am crezut că mi se poate întâmpla aşa ceva, deşi ştiu că trăim într-o ţară vai de mama ei şi a noastră”, spune, exasperat, Silişte.

ITM ştie…legea

Inspectorii de muncă nu se sperie însă de astfel de situaţii. Inspectorul şef George Romanescu are la birou un registru întreg cu amenzile date de inspectori pentru muncă la negru şi în absolut toate cazurile cei prinşi lucrând fără acte spun la unison că erau la interviu în ziua controlului. „Doamna în cauză a semnat în documentele noastre că venise la lucru şi că nu avea acte legale, patronul a fost amendat şi nu e nicio problemă dacă va contesta sancţiunea. Este o procedură valabilă nu doar la Gorj, ci şi în ţară, ca angajatorii să îşi înveţe angajaţii să spune la organele de control că lucrează din ziua respectivă. Dânşii trebuie să ştie însă că au obligaţia de a transmite la registrul de evidenţă electronică cu o zi înainte de începerea activităţii. Dânsul nu a transmis nimic, nu a semnat nici un contract, deci va trebui să înţeleagă că trebuie să respecte legea”, spune Romanescu.

Proprietarul magazinului vrea însă să conteste sancţiunea primită şi să depună şi plângere la Bucureşti împotriva inspectorilor care l-au amendat.

Vizualizări: 487

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: