Anchetă de la Protecţia Copilului pentru minorul încătuşat

Scandalul băiatului de 14 ani din Săcelu, încătuşat de poliţişti pentru că s-ar fi urcat la volanul unei maşini fără să aibă permis de conducere, se mută şi în ograda Direcţiei pentru Protecţia Copilului Gorj. Şeful acestei instituţii, Laurenţiu Diaconescu, a confirmat că, după ce a aflat din „Pandurul” despre cele întâmplate la Săcelu, a înaintat primăriei din localitate o adresă prin care solicită date despre băiatul de 14 ani.

Copilul ar urma să fie consiliat psihologic, dacă situaţia o impune, reprezentanţii Protecţiei Copilului urmând să discute şi cu părinţii despre cele întâmplate. Şi aceştia ar putea intra într-un program de monitorizare, aşa cum se întâmplă, de exemplu, şi în cazul copiilor care sunt identificaţi de poliţişti, iarna, că folosesc petarde interzise de legislaţia în vigoare.

Între timp, la Săcelu, mama băiatului de 14 ani, aşteaptă ca fiul ei să fie chemat la Poliţie pentru a fi audiat pentru că, după ce i s-au dat cătuşele jos, nu l-a mai întrebat nimeni de nimic. „E un copil cuminte, numai premiant la şcoală, fără probleme, iar acum să ajungă să i se pună cătuşele ca la ultimul infractor nu sunt de acord. Dacă a greşit cu maşina, asta este, plătim cu toţii, dar totul până la cătuşe. L-au dus la secţie şi nici măcar nu l-au mai audiat că şi-au dat seama că e minor şi că e nevoie şi de prezenţa noastră, a părinţilor, dar şi de un avocat. Au trecut trei zile şi nu ne-a chemat nimeni la nicio audiere. Eu oricum îl voi reclama pe poliţistul care a făcut acest gest pentru că consider că este un abuz. Nu pui cătuşe la un copil de 14 ani după ce îl prinzi pe un câmp din apropierea casei, că nici nu fugea de dumnealor şi nici nu avea unde să se ducă. El era speriat de sunetul sirenelor şi de maşina care a venit după el, cu girofarul pornit, de parcă l-ar fi căutat pe cel mai mare infractor. Domnul agent a zis că aplica legea, legea va fi aplicată şi pentru dumnealui, dacă asta doreşte”, spune mama băiatului.

Reamintim că un puşti de 14 ani din Săcelu a fost încătuşat de agenţi după ce un vecin a sunat la 112 şi a anunţat că băiatul s-ar plimba cu maşina prin comună. Vecinul era deranjat de motorul turat al unei rable de Dacii pe care copilul o repara împreună cu bunicul său. Pentru că maşina nu pornea, acesta a împins-o pe uliţa din sat împreună cu alţi copii pentru a o porni, iar la venirea echipajului de poliţie băiatul a tras autoturismul pe un câmp din apropierea casei. Bunica acestuia, Nicoliţa Dragotă, a fost cea care a văzut întreaga scenă. „Domnul poliţist a venit cu sirena şi girofarurile pornite de parcă căuta nu ştiu ce infractor. M-am speriat eu şi alţi oameni în vârstă, dar apoi copilul. Băiatul l-a aşteptat lângă maşină, iar poliţistul i-a dat una după cap, l-a îngenuncheat, l-a pus jos, a pus genunchiul pe el, i-a întors mâinile la spate şi apoi i-a pus cătuşele. Vorbim despre un copil care a luat premiul I şi anul acesta la şcoală, care niciodată nu a făcut probleme şi care e pasionat să repare maşini împreună cu soţul meu, bunicul lui. În nici un caz nu a plecat cu maşina fără ştiinţa noastră”, spune bunica.

O anchetă a IPJ Gorj este în curs pentru a lămuri împrejurările în care băiatul a ajuns la volan, primele informaţii arătând că agentul de poliţie a acţionat conform protocoalelor în vigoare.

Vizualizări: 2,286

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: