Anchetă finalizată în ţeapa de 800.000 de euro

Cei opt indivizi reţinuţi la începutul acestei luni pentru păgubirea unei firme de leasing din Bucureşti cu 800.000 de euro au fost acum trimişi în judecată de către procurorii gorjeni, care au finalizat o anchetă extrem de complexă într-un timp foarte scurt. Poliţiştii s-au mobilizat şi ei ca la carte pentru soluţionarea acestui dosar, mai ales că „pe fir” au intrat şi ofiţeri ai SRI care au ajutat la identificarea şi prinderea suspecţilor care provin din mai multe localităţi din ţară.

Marian Ionel Barbu, Dan Dumitru Mutu, Emilian Vasile Toropu, Valentin Enescu, Răzvan Adrian Andronic, Ionuţ Lucian Alexandru, Marius Adrian Parapancea şi Emanuel Stoicescu provin din Gorj, Vâlcea şi Bucureşti, iar infracţiunile s-au produs în Gorj, Mehedinţi, Vâlcea, Bucureşti, Bacău, dar şi Germania. Toţi cei opt au fost cercetaţi în stare de arest preventiv după ce o firmă de leasing din Bucureşti i-a reclamat pentru achiziţionarea de utilaje de construcţii cu documente contabile false.  Afin Leasing IFN SA Bucureşti a reclamat la Parchet faptul că două firme din Târgu Jiu nu au mai plătit ratele pentru utilajele achiziţionate, patronii lor, originari din Vâlcea, nefiind de acord cu returnarea utilajelor în cauză, respectiv staţii de betoane, buldoexcavatoare şi încărcătoare frontale.

Pe parcursul anchetei, poliţiştii şi procurorii au descoperit că o parte dintre utilaje au fost vândute în Germania la preţuri mai mici decât cele ale pieţei, în actele contabile fiind facturate livrări de piese metalice în loc de staţii de betoane. În rechizitoriul procurorilor se menţionează că o staţie de betoane vândută către Nisbau Gmbh Frankenthal a fost dată cu preţul de 157.500 de euro, deşi valoarea ei reală era de 260.000 de euro. Banii plătiţi pe utilajele respective au fost transferaţi în România cu ajutorul băncilor la care firmele folosite în aceste tranzacţii aveau conturile, sumele fiind împărţite ulterior între persoanele puse acum sub acuzare. Un alt utilaj a fost, de asemenea, identificat ca fiind folosit de o firmă privată, Tinmar IND SA Bucureşti, în cariera exploatării miniere Zegujani, din judeţul Mehedinţi, carieră care aparţine Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia.

Costume scumpe pentru „oamenii de afaceri”

Suspecţii aveau porecle între ei de genul Faraonul, Piticul sau Omuleţ, indivizii fiind foarte atenţi cu imaginea lor publică. Toate ţepele lor au fost posibile şi prin faptul că suspecţii îşi împrumutau unii altora costume astfel încât hainele să îi facă mult mai prezentabili. Unii dintre ei pozau ca fiind veritabili oameni de afaceri, impresionându-i până şi pe nemţi, pe care i-au convins că tranzacţiile derulate cu ei sunt cât se poate de corecte şi legale. Din rechizitoriu reiese şi faptul că pe parcursul anchetei penale unul dintre suspecţi, Răzvan Adrian Andronic, a pus la dispoziţia organelor de poliţie un număr de 3 CD-uri care conţin şase fişiere cu înregistrări audio-video, conţinutul acestora fiind discuţiile purtate între inculpaţi în privinţa modului de valorificare a utilajelor achiziţionate în sistem leasing, precum şi de împărţire a banilor.  Cei opt bărbaţi vor fi judecaţi în stare de arest preventiv, rechizitoriul fiind înaintat Tribunalului Gorj.

Vizualizări: 161

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: