Tânăr de 18 ani, mort în barajul de la Vădeni

A vrut să se răcorească şi a ajuns pe lumea cealaltă. Un tânăr din municipiu a murit ieri după ce a ajuns în apa Jiului, el neştiind să înoate foarte bine. Curenţii puternici l-au tras repede la fund, iar cei care au sărit să-l salveze de abia au reuşit să îşi scape ei pielea, unul dintre aceştia ajungând la spital, fără ca starea lui să fie gravă. La spital au ajuns însă şi părinţii băiatului de 18 ani, el fiind singurul copil al acestora, tatăl suferind de probleme cardiace grave. Tânărul a fost găsit după mai multe ore de căutare.

Nenorocirea s-a produs în zona barajului de la Vădeni, acolo unde apa iese din lac, iar curenţii sunt dintre cei mai puternici. În mod normal zona nu este accesibilă decât pentru cei care ţin neapărat să ajungă până pe malul apei. Dan Ţigărean era elev la Liceul Auto din Târgu Jiu, iar pentru el şi colegii săi vacanţa venea de abia de săptămâna viitoare. Băieţii mai aveau câteva ore de practică, după care deveneau şoferi profesionişti. Ieri în jurul orelor 11.00 aceştia s-au decis să meargă pe malul Jiului pentru a se mai răcori, intenţia lor nefiind neapărat de a intra în apă. Băieţii au fost extrem de reţinuţi în a discuta despre cele întâmplate, doi dintre ei povestind însă că Dan a dispărut de grupul lor în timp ce ei se uitau la un pescar care se chinuia să scoată un peşte din apă. Pe Dan l-au mai auzit doar când a strigat după ajutor, atunci fiind văzut şi pentru ultima dată. „Noi nu aveam de gând neapărat să facem baie, dar, în timp ce noi ne uitam la un pescar, el şi-a dat tricoul jos şi a sărit în apă. Imediat însă s-a panicat, după care a mai înotat vreo cinci metri, iar apoi a început să strige după noi şi să ne ceară ajutor. Eu m-am dezbrăcat cel mai repede, a mai fost un coleg care avea curea ca şi mine şi n-a mai avut timp să sară el primul. L-am tras eu până spre mal, dar l-a tras însă apa înapoi, din cauza curenţilor. Nu ştiu ce a făcut el, s-a jucat, ce a vrut să facă nu ştiu, pentru că noi, ceilalţi, vorbeam despre amintiri din liceu, alte lucruri, iar el s-a dus dintre noi”, spune Adrian Florea, colegul lui Dan care a încercat să-l salveze.

Mai mulţi prieteni au sărit să-l ajute

La locul nenorocirii au venit ieri şi instructori auto ai elevilor implicaţi în incident, aceştia stând de vorbă cu băieţii în speranţa că vor afla ce anume s-a întâmplat. Unul dintre cei în cauză, Cristi Ciolofan, ne-a precizat că băieţii au încercat să îşi salveze prietenul inclusiv cu ajutorul unor lemne. „Băieţii spun că au vrut să intre în apă ca să se mai răcorească, iar el n-a mai putut să iese. Ar fi dat din mâini, a cerut ajutor, iar ei s-au dus să-i aducă lemne şi nişte sticle pentru a-l ţine la suprafaţă, dar degeaba. Am înţeles că nici nu ştia bine să înoate, dar dacă nu ştia nu înţeleg ce a căutat în apă, nu-mi dau seama ce a fost exact aici”, spune instructorul viitorilor şoferi. Panicaţi de cele întâmplate, băieţii au cerut ajutor la 112, iar la faţa locului au sosit în scurt timp echipaje de la Pompieri, Poliţie şi Ambulanţă. Din cele două salvări sosite pe malul Jiului, doar una s-a dus spre spital cu un pacient, acesta fiind unul dintre băieţii care sărise să-l salveze pe Dan. „M-am aruncat după el, normal, doar era prietenul meu, dar nu am mai putut să-l salvez pentru că ne-a tras curentul la fund pe amândoi. Nu am mai avut ce să fac. M-am mai băgat iarăşi, dar pur şi simplu nu am mai avut ce să-i fac pentru a-l ajuta”, spune Ionuţ Ancuţa, de pe patul de spital.

Tatăl a ajuns la spital

La Unitatea de Primiri Urgenţe a spitalului judeţean Târgu Jiu au ajuns însă ieri şi părinţii băiatului mort, tatăl lui Dan fiind cardiac, problemele lui agravându-se odată cu primirea veştii despre cele întâmplate. Ore în şir bărbatul şi-a plâns necazul de pe patul de spital, el neputând să ajungă pe malul Jiului pentru a asista la operaţiunile de căutare a fiului său. Pompierii militari s-au chinuit însă ore în şir să dea de trupul lui Dan, însă a fost nevoie de multe ore de căutări.

 „Căutările noastre s-au întins pe parcursul mai multor ore, practic de la primirea apelului de urgenţă. Am adus echipaje cu ambarcaţiuni, dar în râu sunt curenţi circulari, care se pare că poartă cadavrul în sens circular. Trupul a fost greu de găsit pentru că a fost învârtit de curenţi”, a menţionat căpitanul Ică Diaconescu, din cadrul ISU Gorj.

Cu o săptămână în urmă un băiat de 14 ani îşi pierdea viaţa într-un mod oarecum asemănător pe râul Jaleş, trupul lui fiind găsit după câteva ore.

Vizualizări: 141

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: