Anchetă la CEO? „Niciodată nu vom spune pe cine suspectăm”

Anchetă fără precedent pe piața de energie. Consiliul Concurenței a confirmat că face verificări pentru a afla dacă majorările de preț din acest an au la bază înțelegeri între producători. Întrebat dacă este vorba de înțelegeri dintre Hidroelectrica și Complexul Energetic Oltenia, președintele Consiliului Concurenței a dat un răspuns care lasă loc de multe interpretări.

Primele două luni ale anului 2017 au dus la o explozie a prețurilor pe piața de tranzacționare a energiei electrice. Prețurile s-au menținut crescute pe tot parcursul anului, comparativ cu anul precedent, iar pierderile s-au mutat de la producătorii de energie la firmele de intermediere.

Bogdan Chirițoiu, președinte al Consiliului Concurenței, prezent luni la o dezbatere organizată de Focus Energetic, a spus că sunt suspiciuni cu privire la cele întâmplate. „Există suspiciuni cu privire la lucrurile care s-au întâmplat în iarnă și modul în care se repercutează ele în continuare în prețul electricității. Este o zonă pe care o monitorizăm. Dacă vom avea suficiente indicii, vom deschide o acțiune. Momentan suntem doar în analiză, dar nu suntem surzi la plângerile dumneavoastră și nu ignorăm semnalele pe care le primim din piață”, a declarat Chirițoiu, citat de hotnews.ro. Întrebat dacă există posibilitatea să existe înțelegeri între marii producători de energie electrică, precum Hidroelectrica și Complexul Energetic Oltenia, Chirițoiu a spus: „Pisica cu clopoței nu prinde mulți șoareci, deci niciodată nu vă vom spune pe cine suspectăm".

Pe fondul creșterii prețului de energie pe OPCOM, de la 1 iulie a fost acceptată și creșterea tarifelor practicate pentru consumatorii casnici cu 8%. Distribuitorii de energie au avut pierderi totale de circa 100 de milioane de euro. Nu mai puțin adevărat este că în ultimii ani a fost o scădere a prețului pe bursă, ceea ce a adus pierderi producătorilor de energie și câștiguri uriașe distribuitorilor, dar atunci nimeni nu a simțit nevoia unei anchete.

Vizualizări: 3,788

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: