Angajări ilegale, sancționate cu mustrare. Cotrună, protejat de consilieri!

Consilierii județeni din Gorj au închis ochii la ilegalitățile și abuzurile comise de directorul de la Protecția Copilului, Dumitru Cotrună. Deși comisia de disciplină l-a găsit vinovat, iar proiectul de hotărâre era de sancțiune cu 10% din salariu timp de trei luni, consilierii PSD s-au dovedit miloși și i-au dat doar o mustrare scrisă. Liberalii au cerut demiterea lui Cotrună, dar nu au avut majoritate. Comisia de disciplină a stabilit că persoane care au picat la concurs au fost angajate pe alte posturi, fără examen, că alte concursuri au fost luate de persoane care nu îndeplineau condițiile, dar și că multe concursuri sunt ținute în secret, fără publicare în Monitorul Oficial.

Milostenia de care au dat dovadă consilierii județeni este surprinzătoare, câtă vreme faptele sesizate de un angajat care a cerut să-i fie protejată identitatea s-au dovedit reale. Mai mult, pentru verificarea unor fapte au fost sesizate organele de cercetare penală.

Comisia de disciplină constituită din dispoziția președintelui de Consiliu Județean  a stabilit că la trei concursuri organizate în 2015 candidații declarați respinși au fost redistribuiți pe alte posturi similare care au rămas vacante, pentru care nu au candidat. De asemenea, la un concurs a fost angajat un kinetoterapeut care nu a depus la dosar diplomă de licență, așa cum era cerința.

O altă abatere sesizată de avertizorul de integritate cu identitate protejată, care s-a confirmat, este cu privire la Telefonul Copilului, unde nu sunt respectate standardele minime, nu se asigură permanența și nici gratuitatea, potrivit legii. Deloc întâmplător, Direcția pentru Protecția Copilului Gorj nu a reușit să obțină licența pentru acest serviciu special.

Comportamentul directorului Cotrună cu subalternii a fost o altă speță analizată în comisia de disciplină, o salariată fiind luată cu ambulanța după ce directorul a agresat-o verbal, după cum rezultă din raport, cazul fiind mediatizat la vremea respectivă de „Pandurul”.

PNL a propus demiterea

Consilierii județeni au avut în mapă un proiect de hotărâre prin care Cotrună să fie sancționat cu 10% din salariu pe o perioadă de trei luni. Liberalii au cerut însă demiterea directorului, în timp ce alți consilieri au vrut amânarea votului, până când Cotrună revine din concediu. Consilierii PSD au spus însă că ar fi suficientă o mustrare scrisă, propunere care a întrunit 19 voturi, în timp ce pentru demitere au votat 9 consilieri, iar doi s-au abținut. „Propun demiterea domnului Cotrună din funcţie”, a spus Denisa Şuţă, consilier PNL. A fost momentul în care a intervenit Marius Borcan, consilier ALDE. „Cred că era mai bine să votăm decapitarea. Am ajuns prea departe. Nu este normal să cerem decapitarea unui om care nu este prezent aici în faţa noastră. Dacă comisia de specialitate a hotărât un 10%, cum este posibil să ceri decapitarea acestui om şi de unde să ştim noi că este adevărat ce scrie în acel material. Vă spune un om care a trecut prin probleme de genul acesta”, a spus Marius Borcan, consilier ALDE.

Banţa: „O parte din PSD se luptă cu cealaltă parte din PSD”

Nici consilierul PMP, Liviu Andrei, nu a putut sta departe de scandal. „Nu putem să ne facem de râs, venim în faţa oamenilor şi o să râdă oamenii şi cu spatele de noi, venim cu mustrare în condiţiile în care dacă luăm în considerare raportul, este clar demitere”, a spus Liviu Andrei, consilier PMP. Victor Banţa, consilier PNL, a reuşit în cele din urmă să-i scoată din minţi pe social-democraţi. „Am constatat faptul că o parte din PSD se luptă cu cealaltă parte din PSD. Asta este părerea mea, o parte din PSD, exact ca la guvernul Grindeanu, se luptă cu cealaltă parte din PSD pe spinarea oamenilor cu probleme”, a spus Victor Banţa, consilier PNL.

NUMIRE

Șeful Consiliului Judeţean Gorj, Cosmin Popescu, a precizat faptul că miercuri, 28 iunie, a fost numit în funcţia de director adjunct la DGASPC Gorj, Laurenţiu Diaconescu.

Galerie foto


Vizualizări: 4,506

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: