Angajaţii azilului din Novaci primesc promisiuni în loc de salarii

Angajaţii de la Centrul de Bătrâni Novaci nu şi-au mai primit salariile din luna octombrie. Autorităţile locale spun că nu au fonduri pentru a efectua plăţile, întrucât bugetul nu a fost aprobat. Ba mai mult, primăria Novaci se află în imposibilitatea de a mai putea suporta cheltuielile în condiţiile în care majoritatea bătrânilor provine din alte localităţi. Problema cu care se confruntă salariaţii a ajuns în atenţia Sindicatului Sanitas şi a Consiliului Judeţean Gorj.

Cei 20 de angajaţi de la Centrul de Bătrâni Novaci au salarii restante de aproximativ patru luni. Reprezentanţii Primăriei Novaci spun că veniturile centrului sunt insuficiente pentru a acoperi salariile angajaţilor, hrana şi medicamentele bătrânilor asistaţi. „Salariaţii şi-au primit banii până pe luna octombrie, iar pe luna noiembrie sunt efectuate viramentele salariale. Am ajuns în această situaţie pentru că veniturile care se fac pe acest serviciu nu pot asigura plata salariilor angajaţilor şi întreţinerea cu alimente şi medicamente a bătrânilor”, a declarat Ion Manta, viceprimarul de la Novaci.

Autorităţile se aşteptau la această situaţie, pentru că anul trecut Consiliul Local a subvenţionat centrul doar cu jumătate din suma solicitată. „Anul trecut, la constituirea bugetului pe anul 2012, serviciul a solicitat o subvenţie de 5 miliarde de lei, iar Consiliul Local a aprobat doar o subvenţie de 2,2 miliarde, sumă care s-a epuizat în întregime. În momentul de faţă, nu-i putem ajuta pe salariaţi întrucât nu s-a aprobat bugetul”, a menţionat Manta.

Căminul ar putea fi preluat de Consiliul Judeţean

Disperaţi, oamenii au solicitat sprijinul Sindicatului Sanitas. Liderii sindicali au apelat la deputatul Mihai Weber, care a ajuns în Parlament şi datorită voturilor novăcenilor. „Cinci dintre angajaţi ne-au sesizat faptul că au salariile neluate de mai multe luni. Am luat legătura cu cabinetul domnului deputat Mihai Weber şi încercăm să găsim soluţii pentru rezolvarea problemei. După părerea noastră, acest cămin nu va putea funcţiona numai cu surse proprii. Bătrânii din centru sunt din tot judeţul şi ca atare primăriile de domiciliu ale acestora ar trebui să suporte cheltuielile în urma stabilirii unui cost mediu”, a declarat Sorin Torop, reprezentantul Sanitas Gorj.

Problema cu care se confruntă angajaţii Centrului de bătrâni de la Novaci nu este străină nici Consiliului Judeţean, care are în vedere o eventuală preluare a acestei instituţii. Gheorghe Porumbel, consilier judeţean, spune că se va lua o decizie în acest sens după ce va fi aprobat bugetul pentru anul 2013. „Am discutat cu domnul preşedinte Ion Călinoiu în vederea preluării centrului de la Novaci de către Consiliul Judeţean. Nu se poate lua încă nici o hotărâre în acest sens pentru că nu a fost aprobat bugetul. Cert este că azilul nu mai poate fi gestionat de către primărie, mai ales în condiţiile actuale în care din cei aproximativ 25 de bătrâni asistaţi doar 4-5 persoane sunt din Novaci”, a precizat Gheorghe Porumbel. Acesta a mai precizat că există mai multe posibilităţi ca situaţia să nu se mai repete şi pe viitor. „La Novaci, problema se poate rezolva şi printr-un parteneriat privat. Chiar şi Mitropolia Olteniei a manifestat deschidere pentru a prelua o parte din cheltuieli. Este vorba de cele efectuate cu hrana bătrânilor”, a menţionat Porumbel.

Vizualizări: 172

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: