Angajaţii CE Oltenia, trimişi în „fără plată” din 1 iunie

Decizie dură anunţată ieri sindicatelor de conducerea Complexului Energetic Oltenia. De la 1 iunie, angajaţii vor fi plătiţi doar patru zile pe săptămână, a cincea fiind de concediu fără plată. Asta înseamnă că salariile deja de două ori reduse de la începutul anului vor fi mai mici cu încă 20%. Sindicatele se opun, invocând Contractul Colectiv de Muncă, ce prevede că trimiterea în concedii fără plată este ultima soluţie, după şomajul tehnic, de exemplu.

„În vară vine şi rândul nostru”, spunea directorul CE Oltenia Laurenţiu Ciurel într-o conferinţă. Acesta spera ca grupurile energetice să duduie din iunie încolo, pe fondul secetei. Dar, în iunie este tot rândul salariaţilor. La reduceri. Într-o şedinţă la care au participat ieri liderii de sindicat şi administraţia CE Oltenia, directorul general executiv Laurenţiu Ciurel i-a anunţat pe aceştia că din data de 1 iunie salariaţii companiei vor lucra doar patru zile pe săptămână, ceea ce duce la o reducere a salariului cu 20%. Intenţia de a scurta săptămâna de lucru cu o zi nu este una nouă, Ciurel vorbind despre asta încă de când a fost numit în funcţie. În plus, posibilitatea de se trece la program de patru zile este menţionată şi în contractul colectiv de muncă. „A spus (n.red- Laurenţiu Ciurel) că din iunie oamenii vor lucra patru zile, îi bagă o zi în fără plată. Asta înseamnă o reducere salarială de 20% “, a declarat sindicalistul Constantin Mitrescu, motivând că nu mai sunt bani de salarii. 

Sindicatele se opun

Prim-vicepreședintele Federației Naționale Mine Energie, Ion Rușeț, a declarat ieri că între sindicate și administrație este un dezacord clar, față de intenția lui Laurențiu Ciurel de a reduce salariile angajaților cu 20%, de la 1 iunie.

Rușeț spune că prin aplicarea acestei măsuri este încălcat articolul 173 din Contractul Colectiv de Muncă, potrivit căruia înainte de instituirea acestei prevederi, a programului de patru zile, trebuie aplicată măsura șomajului tehnic, adică plata a 75% din salarii. Abia după ce trece perioada șomajului tehnic se trece la aplicarea următorului articol. Rușeț mai spune că salariații de la Ișalnița, unde nu au mai fost pornite grupurile de patru luni, ar fi trebuit să fie în șomaj tehnic până acum și abia apoi să treacă la program de patru zile.

Potrivit liderului sindical, sindicatele au cerut ca administrația să le transmită în scris, lor și celorlalte federații semnatare ale CCM, decizia privind trecerea la program de patru zile și argumentele conducerii.

Care sunt prevederile din CCM invocate

Art.173. (1). Pe durata reducerii şi sau a întreruperii temporare a activităţii pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare a activităţii angajatorului, salariaţii implicaţi în activitatea redusă sau întreruptă, care nu mai desfăşoară activitate, beneficiază de o indemnizaţie plătită din fondul de salarii de 75% din salariul de bază şi sporul de vechime.

Alineatul 2 al Articolului 173 arată care sunt cazurile de reducere sau întrerupere temporară a activităţii: intemperii, avarii de ordin geologic-minier sau tehnic, lipsă front de lucru datorat neaprobării exproprierilor, reducerea semnificativă a vânzărilor de energie electrică sau cărbune sau alte întreruperi de activitate convenite între administraţie şi organizaţiile sindicale.

(3). În cazul reducerii temporare a activităţii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depăşesc 30 zile lucrătoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe săptămână, cu reducerea corespunzătoare a salariului, până la remedierea situaţiei care a cauzat reducerea programului, după consultarea prealabilă a sindicatului reprezentativ sau a organizaţiilor sindicale reprezentative semnatare a contractului colectiv de muncă.

(5). În situaţia în care angajatorul nu poate asigura pe perioada unei zile de lucru, parţial sau total, condiţiile necesare realizării sarcinilor de serviciu, acesta este obligat să plătească salariaţilor, salariul de bază brut pentru timpul cât lucrul a fost întrerupt.

De asemenea, articolul 226 mai spune că: „Pentru anul 2013, părţile înţeleg ca, în funcţie de rezultatele economico- financiare ale societăţii realizate la 10 luni, in luna decembrie se vor acorda tuturor salariaţilor 2 zile libere neplătite“, iar rezultatele pot fi bănuite de acum.

Vizualizări: 215

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: