Angajaţii CEO de pe lista de concedieri s-au îmbolnăvit

Minerii şi energeticienii aflaţi pe lista de disponibilizări încearcă să-şi prelungească perioada de preaviz cu concedii medicale. Administraţia CEO spune că angajaţii care îşi vor suspenda preavizul cu mai mult de 90 de zile nu vor mai beneficia de venitul de completare. Potrivit liderilor sindicali, nu există prevederi legale care să conducă la pierderea acestui drept şi că este un mod de a intimida salariaţii. Începând de săptămâna viitoare, reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj vor organiza şedinţe de preconcediere în cadrul cărora oamenii vor primi detalii referitoare la indemnizaţia de şomaj, venitul de completare şi locurile de muncă vacante.

Aproximativ 200 de mineri şi energeticieni au intrat în concediu medical, în aceste condiţii fiindu-le suspendat preavizul. Văzând că numărul celor care apelează la concediu medical pentru a mai rămâne angajaţi ai companiei creşte de la o zi la alta, administraţia CEO trece la ameninţări. „Începând cu 2 iunie vor fi disponibilizaţi colegii noştri care au intrat în acest program. Fac precizarea că începând cu 2 iunie pentru că sunt colegi care au suspendat preavizul, fie sunt în concediu medical, fie sunt într-o altă situaţie de suspendare a preavizului. Deciziile de concediere se vor emite începând cu 2 iunie şi ele vor continua pe tot parcursul lunii. Fac precizarea că, începând cu 2 iunie, dacă se va trece de 90 de zile cu suspendarea preavizului vor fi concediaţi, dar nu vor mai beneficia de plăţile prevăzute de Ordonanţa 36, în ceea ce priveşte venitul de completare. Vor beneficia numai de ajutorul de şomaj şi de compensaţiile pe care le acordăm noi, conform înţelegerii cu parteneri sociali”, declara Ion Ruşeţ, director în cadrul Complexului Energetic Oltenia. Liderii sindicali spun că nu există prevedere legală în acest sens. „Nu este prevăzut niciunde că cei care intră în concediu medical pierd venitul de completare. Medicalul suspendă Contractul Colectiv de Muncă şi este regulă clară că se prelungeşte perioada de perioada de preaviz cu perioada suspendării. Domnul Ruşeţ nu ştie să citească legea, el citeşte legea doar ca să ameninţe salariaţii. Sunt situaţii în care omul are probleme pulmonare, gen TBC, iar atunci poate sta acasă şi un an de zile”, a declarat Dumitru Pârvulescu, vicepreşedinte FNME.

Servicii de preconcediere

AJOFM Gorj va organiza şedinţe de preconcediere în cadrul cărora oamenii vor primi detalii referitoare la indemnizaţia de şomaj, venitul de completare şi locurile de muncă vacante. „Serviciile de preconcediere pe care le vom acorda celor care urmează să fie disponibilizaţi colectiv vor fi acordate eşalonat, pe zile. Astfel, pe data de 27 mai vom organiza serviciile de concediere la Rovinari, la Sucursala Electrocentrale, la unităţile miniere, unde se vor deplasa funcţionari publici din cadrul agenţiei, la sediile respective. În data de 28 mai vor avea loc şedinţe la Mătăsari şi Motru, iar pe 29 mai la Turceni şi Târgu Jiu. Pentru persoanele aflate în concediu medical se suspendă perioada de preaviz. La fel se procedează şi în cazul beneficiarilor indemnizaţiei de şomaj. De la începutul anului şi până în prezent, aproximativ 150 de şomeri intră lunar în concediu medical”, a declarat Romeo Chiriac, directorul AJOFM Gorj.       

Vizualizări: 159

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: