Vor act adiţional! Doar 5 angajaţi din 2.000 pot fi daţi afară!

Planul de concediere a 2.000 de oameni de la CE Oltenia este în aer dacă nu va fi aprobată o modificare a Contractului Colectiv de Muncă (CCM) semnat în urmă cu două luni. Judecând după un paragraf al CCM doar 5 persoane din 2.000 îndeplinesc condiţiile de pensionare de la 1 iunie. Ieri, sindicatele şi administraţia au purtat discuţii pe semnarea acestui Act adiţional, dar negocierile s-au terminat fără semnătura sindicaliştilor de la Federaţia Naţională Mine Energie (FNME). Astfel, Actul Adiţional nu poate fi înregistrat. Liderii FNME spun că vor semna dacă administraţia măreşte salariile compensatorii şi adaosul lunar, cel care ţine loc primei de vacanţă.

Situaţie încurcată la CE Oltenia! Restructurarea pune mari probleme administraţiei care are nevoie de amendarea contractului de muncă pentru a duce la îndeplinire planul de concediere. După prevederile din CCM se încadrează să plece acasă doar cinci salariaţi. Practic, administraţia vrea să înlocuiască un „şi“ cu un „sau“ pentru că interpretarea actualului articol ar duce la mii de procese câştigate de oamenii care ar fi daţi afară în baza lui. În CCM, se prevede că vor fi disponibilizaţi salariaţii care îndeplinesc condiţii de pensionare la limită de vârstă, adică 65 de ani, cu condiţii deosebite, adică reducerea vârstei standard de pensionare şi reducerea vârstei standard de pensionare şi anticipat. Adică se înţelege că trebuie să îndeplinească toate aceste trei condiţii şi nu una din ele. Toate condiţiile le îndeplinesc, spun surse din companie, cinci persoane. Printre acestea directorii Corneliu Diţescu şi Aurel Medinţu.

Dar liderii de la FNME profită de încurcătură şi pun condiţii pentru a semna adiţionalul. Acum, compania acordă două salarii pentru cei care ies la pensie până la 1 iunie 2016, 3 salarii pentru cei care ies la 31 mai 2017 şi 6 salarii pentru cei din perioada 31 mai 2017 -31 decembrie 2017.

FNME pune condiţii

Liderul Constantin Mitrescu susţine că FNME va semna adiţionalul dacă administraţia va da 6, 8 şi 10 salarii compensatorii. Mitrescu mai susţine că oricum administraţia nu a fost corectă păstrându-l pe Corneliu Diţescu, directorul de la Turceni, care are aproape 65 de ani, dar şi alţi şefi pensionari din companie. „Şi-au dat seama că acel articol, negociat în comisie aşa cum este el acum, este interpretat că un salariat trebuie să îndeplinească cumulativ cele trei condiţii. Astfel, în caz de proces oamenii s-ar duce şi ar arăta articolul din contract şi ar câştiga. Şi acum propun un Act Adiţional. Noi, FNME, semnăm dar cu anumite condiţii. În situaţia în care administraţia l-a păstrat pe Diţescu oricum nu a respectat ce am convenit. Noi vom semna dacă cresc plăţile compensatorii de la 6, 8 şi 10 salarii. În comisia de negociere a contractului aceasta este interpretarea pe care au convenit-o părţile, să îndeplinească cumulativ condiţiile“, susţinut Mitrescu. Ieri nu s-a ajuns la o concluzie astfel că va mai avea loc o şedinţă. Totodată, administraţia vrea să impună nişte condiţii şi pentru acordarea adaosului lunar de 250 de lei, astfel încât să fie redus în funcţie de nemotivate, fără plată sau concediu medical. „Dacă vor aceste condiţii atunci noi cerem ca acest adaos să fie 300 de lei, nu 250 de lei“, mai spune Mitrescu.

Cota de cărbune

Sindicaliştii de la FNME forţează şi stabilirea de pe acum acordarea cotei de cărbune. Administraţia a propus ca această discuţie să fie purtată în iulie, dar sindicaliştii spun că dacă tot vor fi făcute modificări atunci să se tranşeze şi problema cotei de 10 tone de cărbune. Iar acestea nu sunt singurele schimbări care trebuie puse pe hârtie. Sindicaliştii au cerut încheierea unui Act adiţional la Contractul Colectiv de Muncă prin care salariaţii care îndeplinesc condiţiile de pensionare după 31 mai 2017, dar au copii minori în întreţinere să fie scoşi de pe listă. Până în momentul de faţă, au fost depuse aproximativ 20 de memorii însoţite de acte doveditoare, susţine directorul Ion Ruşeţ. „Vom pune în regulă anumite probleme care sunt interpretative. Le-am dat o interpretare în comisia administraţie-sindicate, iar acum transpunem această interpretare printr-un act adiţional. În cursul zilei de marţi 16 colegi au depus memorii şi au fost scoşi de pe listă. Au depus memorii, cu actele doveditoare, că se încadrează în situaţiile pe care noi le-am reglementat, adică nu sunt pensionabili până la data de 31 mai 2017 şi au copii minori în întreţinere”, a declarat Ion Ruşeţ, director în cadrul Direcţiei de Resurse Umane din companie.       

Vizualizări: 144

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: