Angajații Minprest Serv Rovinari muncesc în condiții grele, dar nu beneficiază de reducerea vârstei de pensionare ca minerii și energeticienii

Peste 1.000 de salariați ai companiei Minprest Serv SA Rovinari, care prestează servicii esențiale pentru carierele miniere și termocentralele Complexului Energetic Oltenia (CEO), muncesc în condiții similare cu cele ale minerilor și energeticienilor, însă fără a beneficia de aceleași drepturi legale. În ciuda faptului că o parte dintre aceștia s-ar încadra, potrivit sindicatelor, în prevederile Legii 197/2021 privind condițiile speciale de muncă, acești lucrători nu au parte de reducerea vârstei de pensionare cu 13 ani, așa cum legea permite pentru activitățile desfășurate în medii grele sau periculoase.

Conform liderului de sindicat Cosmin Bivolaru, „jumătate dintre salariații Minprest s-ar încadra la Legea 197 din 2021. Este clar pentru toată lumea că ei lucrează de ani de zile cot la cot alături de angajații Complexului Energetic Oltenia, pe salarii la jumătate sau de trei ori mai mici, în anumite cazuri. Condițiile grele de muncă sunt aceleași și pentru angajații Minprest Serv Rovinari. Este o mare nedreptate care li se face acestor oameni.”

Minprest Serv Rovinari are în prezent 1.160 de angajați, dintre care peste 500 desfășoară munci necalificate, în mare parte în carierele miniere sau în cadrul sucursalelor electrocentrale. Cu toate acestea, niciunul dintre acești salariați nu este încadrat oficial în condiții speciale de muncă. Situația este agravată de faptul că Minprest depinde în proporție de 90% de contractele cu Complexul Energetic Oltenia, companie aflată în plin proces de restructurare.

Sindicaliștii din Minprest iau în calcul două variante pentru a corecta această inechitate: fie deschiderea unor acțiuni în instanță, fie promovarea unei modificări legislative care să includă și salariații firmelor prestatoare în aria de aplicare a Legii 197.

Constantin Crețan, președintele Federației Naționale a Muncii, susține că această problemă putea fi evitată dacă ar fi existat o reacție mai fermă din partea liderilor sindicali și o susținere politică reală: „Liderii de sindicat au pierdut trenul. CEO nu are nicio șansă de salvare, cu toate că oamenii politici, în special din PSD, promiteau un viitor pentru companie. Gândiți-vă că personalul muncitor de la Minprest a muncit în aceleași condiții de muncă în care au muncit și minerii. Dacă aveam o mișcare sindicală serioasă și o susținere politică reală, acești oameni aveau astăzi grupe de muncă și facilitățile prevăzute de Legea 197 și Legea 74.”

Deși se vorbește despre mitinguri și acțiuni de protest, liderii sindicali recunosc că șansele reale de obținere a unor drepturi sunt din ce în ce mai mici, în contextul unui program de restructurare agresiv aplicat în cadrul CEO.

Vizualizări: 1,314

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: