Angajaţii SGA Gorj lucrează la eliberarea cursurilor de apă

Activitatea Serviciului de Gospodărire a Apelor Gorj a fost dată peste cap de creşterea debitului apelor în ultima perioadă. Peste 30 de angajaţi sunt în prezent în judeţ pentru a rezolva problemele pe circuitele de apă. Dacă la începutul anului planurile instituţiei erau axate pe investiţii, acum prioritatea este rezolvarea problemelor referitoare la decolmatarea apelor şi înălţarea digurilor.

Reprezentanţii Serviciului de Gospodărire a Apelor (SGA) Gorj spun că la mai toate cursurile de apă din judeţ se impun lucrări, în special de decolmatare. Tot personalul tehnic al unităţii a fost mobilizat pentru a găsi soluţii pentru rezolvarea problemelor pe cursurile de apă. „Pe toate cursurile de apă noi aveam de făcut lucrări. În condiţiile în care a venit viitura, acum este o nouă abordare. Tehnicienii, şefii de formaţii şi toţi inginerii noştri sunt în teren. Mergem şi facem măsurători, după care vedem cum stăm cu banii pentru că toate sunt pe bază de utilaje, motorină, bază materială. Sunt probleme peste tot, aducerea la cota proiectată a digului de la Strâmba, decolmatarea iazului de la Slobozia, la Pocruia, trebuie şi acolo decolmatat vreo 700 de metri, la Tismana, la Câlnic, trebuie să aducem digul la cota proiectată, la Motru, la Cătunele iar trebuie decolmatat, la Şuşiţa-Stăneşti ne trebuie un buldozer să decolmatăm şi la Jaleş - Stolojani, o decolmatare pe o jumătate de km, la Rasova tot aşa. Mai trebuie să tăiem şi ceva arbori, dar trebuie marcaţi şi în zona Novaci sunt o serie întreagă de lucrări”, a declarat Theodor Popescu, directorul SGA Gorj.

Cer sprijinul Ministerului Mediului

Cum mai toate resursele financiare ale instituţiei vor fi folosite pentru rezolvarea acestor probleme urgente, nu vor mai fi bani şi pentru noi investiţii. Reprezentanţii SGA Gorj speră să fie sprijiniţi de autorităţile de la nivel judeţean pentru obţinerea de finanţare de la Ministerul Mediului. „O să cerem sprijinul Consiliului Judeţean şi Prefecturii pe lucrările de investiţii ca să nu zică cumva că nu mai au bani. Am hârtiile pregătite, merg cu ele la Consiliul Judeţean să văd cum mă pot ajuta să-i trimitem doamnei ministru, cu bunăvoinţa dumneaei să ne dea o mână de ajutor. O investiţie importantă este la Şuşiţa, la Nuci, trebuie să facem apărări de mal, decolmatări, tot ceea ce implică apărarea caselor şi obiectivelor”, a mai spus Theodor Popescu, directorul SGA Gorj.  

Probleme majore şi la Novaci

Di cauza precipitaţiilor abundente, malurile mai multor cursuri de apă din Novaci s-au surpat şi sunt necesare lucrări de consolidare. „Datorită umflării Gilortului şi a câtorva pâraie, apa a rupt din maluri şi se impun lucrări de reparaţii. Avem nişte poduri cu probele pe pâraie. S-a făcut un proces verbal cu ei de la Apele Române, am mers în teren şi am constatat pagubele produse”, a precizat”, a precizat Ion Manta, viceprimarul din Novaci.    

Vizualizări: 189

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: