ANRE propune creşterea cotei de regenerabile

Cota de energie regenerabilă care beneficiază de sistemul de certificate verzi ar trebui să crească anul viitor la 12,5%, faţă de 8,3%, cât prevede legislaţia actuală, a declarat Emil Calotă, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).

“Piaţa de certificate verzi este gripată de mai multă vreme, din această cauză există şi presiunile pe care le fac asociaţiile asupra ministerului. ANRE nu are drept de iniţiativă legislativă, dar am transmis datele necesare către Ministerul Energiei. Am semnalat inclusiv faptul că, dacă nu intervenim să modificăm Legea 220 (Legea 220/2008), cota care rezultă matematic pentru anul următor este extrem de primejdioasă şi ar pune sub semnul întrebării obiectivul României de atingere a ţintei de energie regenerabilă. Am sugerat ca această cotă să crească de la 8,3% la 12,5% în anul următor”, a spus Calotă.

Producătorii de energie regenerabilă primesc gratuit certificate verzi, pe care le vând pe o piaţă specializată, pentru un câştig suplimentar faţă de energia propriu-zisă. Furnizorii sunt obligaţi să achiziţioneze un număr de certificate verzi, proporţional cu cantitatea de energie comercializată. Certificatele sunt apoi transpuse în factura finală şi plătite de consumatori.

Pentru anul 2016, cota obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi, este de 12,15% din consumul final brut de energie electrică.

Vizualizări: 534

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: