Antena 3 şi Realitatea – lecţii de ”aşa nu”

Deontologia este o ramură foarte delicată a jurnalismului. A o respecta înseamnă a nu-şi încălca principiile morale care-şi sunt impuse de statutul tău de formator de opinie. Atenţie, însă! Calomnia şi falsul nu încalcă norme ale deontologiei, ci ale constituţiei. Spre exemplu, dacă eşti în posesia unei casete în care se vede cum un preşedinte de partid face sex cu o prostituată şi faci public acest fapt, atunci se poate pune problema deontologiei sau a lipsei acesteia. Dar când afirmi că un preşedinte de partid a făcut sex cu o prostituată când n-ai probe şi când nici măcar nu s-a întâmplat aşa ceva, asta nu mai ţine de deontologie, ci de calomnie. Mare diferenţă.

Aproape în acelaşi timp, posturile Realitatea şi Antena 3 au dat publicităţii informaţii (ba chiar documente) false referitoare la neabsolvirea bacalaureatului de către anumite personalităţi sau rude ale acestora.

În primul caz, site-ul realitatea.net a publicat o ştire în care a spus despre fiul cel mare al lui Cristian Tudor Popescu că nu a promovat examenul de bacalaureat. Fals. CTP a scris un editorial în care a explicat că fiul său nu doar că a luat bacul, dar chiar l-a luat cu 9,16. Realitatea a scos ştirea de pe site şi redactorul-şef al site-ului şi-a cerut scuze personal jurnalistului.

Al doilea caz e mai grav. L-am văzut în direct eu însumi: o seară întreagă, începând cu ora 18, postul de televiziune Antena 3 a ţinut pe ecran o aşa-zisă listă pe care susţineau că au primit-o de la telespectatori şi în care apărea numele lui Daniel Funeriu, în dreptul căreia era trecută o notă insuficientă pentru promovarea bacalaureatului pe sistem francez (ministrul actual al Educaţiei a făcut liceul în Franţa). Pretextul ăsta cu ”un telespectator” care a trimis o informaţie intră doar aparent în sfera deontologiei. Repet, se pune problema de etică doar în cazul în care informaţia este reală. Adică ce, dacă trimite un telespectator o poză cu Victor Ciutacu făcând sex cu Mircea Badea, Antena 3 o publică aşa aiurea, în tramvai, fără să verifice autenticitatea acesteia? După ce ore întregi Radu Tudor a explicat că Funeriu e un bou prost care nu a fost în stare să ia bacalaureatul şi acum ţine lecţii de moralitate elevilor cu medii sub 6, s-a aflat şi adevărul: lista fusese pur şi simplu trucată. Era o listă cu notele la bacul din 2011 de la liceul în care a fost Funeriu ministru, iar numele ministrului fusese completat în Photoshop în locul celui al unui elev oarecare care, într-adevăr, picase prima etapă a bacului.

Nu cred că justificarea ”ne-a trimis-o un telespectator” se susţine şi în caz de fals grosolan. Altfel, vorba nu-ştiu-cui, am şi eu informația (verificată, de altfel) că Dan Voiculescu este un (fost) securist care şi-a turnat verişoara. Sunt foarte curios dacă Antena 3 îmi va prelua această informaţie. În fond, sunt şi eu ”un telespectator”.

Vizualizări: 143

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: