Antrenament

Mii de oameni au fost implicaţi în ultimele zile în căutarea unui pilot care a plecat cu un planor şi nu s-a mai întors. Au trecut şapte zile şi este foarte puţin probabil ca pilotul să mai fie în viaţă. Căutările continuă însă, probabil nu pentru nu mult timp. Statul a alocat fonduri impresionante în operaţiunea de salvare, care acum este mai mult una de căutare.

Orice viaţă este nepreţuită şi merită efortul de a fi salvată. Dincolo de asta însă, acţiunea de salvare a fost şi un bun antrenament al salvatorilor din România. Un antrenament fără rezultat, din păcate. Bine ar fi dacă la final Raed Arafat ar trage linie şi ar vedea ce a mers şi ce nu în această operaţiune de salvare. Pentru că nu este prima în care rezultatele nu sunt mulţumitoare. Poate că guvernul României ar trebui să investească mai mult nu numai în oameni, ci şi în echipamente performante şi condiţii de antrenament.

Acum a fost căutat un om. Mâine poate vom avea inundaţii, alunecări de teren, poate cutremur. Iar România, prin instituţiile ei, nu este pregătită pentru operaţiuni de salvare de amploare. În ciuda progreselor înregistrate de unele instituţii, SMURD şi Salvamont fiind unele exemple, se vede totuşi o lipsă de coordonare între zecile de instituţii care trebuie să coopereze într-un caz de salvare deosebit. Nici populaţia nu este pregătită pentru situaţii grave, nimeni nu ne învaţă cum să reacţionăm, cum să ne ajutăm unii pe alţii. Nu ştim să acordăm primul ajutor. Aşa că ori să ne rugăm să nu se întâmple nimic rău, ori să luăm măsuri pentru a fi pregătiţi.

Vizualizări: 165

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: