Antrenorul Ion Geică, o viaţă petrecută în ringul de box

A doua familie de antrenori emeriţi este a gorjenilor Leontina şi Ion Geică, după Octavian Bellu şi Mariana Bitang. În cartea de vizită a celor doi gorjeni se regăsesc sute de medalii şi zeci de recorduri naţionale. Deşi au format mai mulţi maeştri ai boxului, soţii Geică se ocupă în continuare de şlefuirea talentelor. Ba mai mult, în timpul liber caută în rândul elevilor iubitori ai sportului cu mânuşi.

Antrenorul Ion Geică, cunoscut de către sportivi sub numele de Ninel, petrece aproximativ 320 de zile/an în cantonamente şi în sala de sport, alături de soţia sa. Acesta a făcut o pasiune pentru box încă din copilărie. Iniţial a ales acest sport pentru a-şi învinge un coleg de clasă care îl tot şicana. “Încă din copilărie îmi plăcea sportul. Jucam fotbal cu mingi realizate din păr de cal şi făceam trânte cu ceilalţi copii din Aninoasa. Îmi amintesc că prin clasa a VIII-a fusese mutat disciplinar la şcoala noastră un elev ce luase câteva lecţii de box. Ne înfăşuram mâinile în batiste şi încercam să facem pe sportivii. Îmi doream foarte mult să-l întrec, aşa că m-am apucat de box. Părinţii mei au fost foarte dezamăgiţi când au realizat că făcusem o pasiune pentru acest sport. Ţin minte că tatăl îşi spunea mamei că voi pleca singur din ring după ce voi veni acasă cu ochii negri. Au fost şi situaţii în care am luat bătaie, dar nu atât de mult încât să renunţ la box”, a declarat Ion Geică. După ce reuşit să dezlege tainele acestui sport, a ales să intre în rândul antrenorilor şi să şlefuiască talente. Aşa că în anul 2001, valoarea antrenorului gorjean a fost certificată inclusiv de carnetul şi medalia de antrenor emerit.

Soţia a ales acelaşi drum

Leontina Geică a fost prima femei arbitru de box din România. Ea a ales această meserie după ce a văzut cum sunt defavorizaţi sportivi de către arbitri. “A ales să devină arbitră de box după a văzut că la multe meciuri am fost defavorizat de arbitri. De multe ori îşi arăta nemulţumirea apostrofându-i. O dată chiar şi-a scos sandala din picior şi a aruncat-o într-un arbitru. Dorindu-şi să cunoască regulamentul a urmat această carieră. Apoi în anul <-xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />2010 a devenit antrenoare emerită”, a declarat Ion Geică. Cei doi profesează aceeaşi meserie la sala de sport din incinta stadionului de la Bumbeşti Jiu. “Nici un sfert din viaţă nu am stat lângă copii aşa cum am stat lângă sportivi. Cea mai mare pedeapsă pentru mine ar fi să mă ţină cineva departe de ringul de box. Cred că 320 de zile din an le petrec împreună cu soţia în cantonamente sau în sala de sport. În cariera noastră am format trei maeştri ai sportului cu mânuşi. Este vorba despre Veronel Tărău, Petrişor Gănănău şi Valentin Săvescu. Nu numai băieţii au avut rezultate deosebite ci şi fetele. De exemplu, în luna februarie am participat la Campionatul Naţional de Box Feminin de la Buzău. Ne-am întors cu o campioană naţională Roxana Ana Pătraşcu şi cu două locuri III, la tineret Alexandra Cârstea şi la senioare Bianca Apostol. Elevii noştri ne-au adus sute de medalii naţionale şi internaţionale”, a declarat Ion Geică.

REALIZARE

Soţii Geică au împreună doi copii, un băiat şi o fată, şi un nepoţel în vârstă de doar trei anişori. Antrenorul de box spune că nepoţelul reprezintă cea mai valoroasă medalie a familiei. “Cea mai preţioasă medalie din viaţa mea este nepoţelul Cristian Dumitriu, fiul fiicei mele. Seamănă foarte mult cu mine şi cu siguranţă îl voi învăţa să boxeze pentru câţiva ani. Sunt convins că se va orienta mai mult spre fotbal întrucât tatăl său este antrenor la grupele de copii şi juniori ale lui Gigi Becali, din Bucureşti”, a menţionat Ion Geică.

Vizualizări: 388

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: