Anunțul ITM Gorj pentru angajatori

Agenții economici au termen pentru a procesa modificările survenite în urma majorării salariului minim brut în registrul de evidență al salariaților. Conform Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj, transmiterile modificărilor contractelor individuale de muncă în Revisal trebuie facute în termen de 20 de zile lucrătoare, calculate începând cu 1 ianuarie.

Salariul minim brut pe țară garantat în plată s-a majorat, începând cu 1 ianuarie, la 2.080 de lei lunar, pentru un program de lucru normal în medie de 167,333 ore pe lună, iar pentru personalul încadrat pe funcții cu studii superioare, pentru cei care au vechime în muncă de cel puțin un an, acesta a fost stabilit, fără sporuri și adaosuri incluse, la 2.350 de lei lunar, pentru un program de lucru normal în medie de 167,333 ore pe lună.

Totodată, salariul minim brut pe țară garantat în plată în domeniul construcțiilor a fost stabilit la 3.000 de lei, fără sporuri și alte adaosuri. Conform ultimei raportări a Inspecției Muncii, la nivelul județului Gorj sunt înregistrați 6730 de angajatori activi, 63.612 salariați activi, 66.023 de contracte individuale de muncă active încheiate pe perioadă nedeterminată și 5784 de contracte individuale de muncă încheiate pe perioadă determinată.

Transmiterile modificărilor contractelor individuale de muncă în Revisal se vor face la sediul ITM Gorj sau online, pe siteul Inspecției Muncii. În primele două zile lucrătoare ale anului 2019, la registratura ITM Gorj s-au operat 88 de depuneri.

Și în privința zilierilor s-au produs câteva modificări. ”Modificări importante au fost aduse, prin OG nr. 114/2018 și Legea 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri. Astfel, la art. 4 din actul normativ au fost adăugate alte trei aliniate care, în principal, stabilesc că o persoană nu poate presta ca zilier mai mult de 120 de zile într-un an calendaristic, iar beneficiarul nu poate utiliza același zilier mai mult de 25 de zile calendaristice în activitate”, a declarat George Romanescu, inspectorul șef al ITM Gorj.

În cazul în care activitatea prestată necesită o perioadă mai mare, angajatorul va trebui să schimbe forma raportului de muncă prin încheierea unui contract individual de muncă pe perioadă determinată. De subliniat este faptul că au fost restrânse substanțial domeniile de activitate în care se pot folosi zilieri.

Vizualizări: 4,029

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: