Apă curentă și canalizare în cinci sate din Berleşti

Localnicii din cinci sate ale comunei Berlești vor avea apă curentă și canalizare. Lucrările la sistemul de alimentare cu apă se vor finaliza cel mai probabil până la sfârșitul acestui an, în schimb cele pentru canalizare vor începe în perioada următoare. Primarul din comuna Berlești, Maria Dumitrașcu, speră să nu aibă probleme cu finanțarea. Totodată se gândește să extindă sistemul de alimentare cu apă și canalizare în celelalte două sate din comună, dar prin intermediul Grupului de Acțiune Locală, din care face parte comuna Berlești.

Autoritățile locale din comuna Berlești fac eforturi majore pentru a crea un minim de confort cetățenilor.  Primarul Maria Dumitrașcu se zbate de ani buni să finalizeze lucrările la sistemul de alimentare cu apă, care din cauza crizei financiare a avut de suferit. Deși investiția a demarat în anul 2009, firma care a început lucrarea a intrat în faliment, iar acum o altă societate încearcă să o finalizeze. Autoritățile din Berlești speră ca până la sfârșitul acestui an cetățenii din cinci sate ale comunei să aibă apă la robinet. „În momentul de față lucrăm la sistemul de alimentare cu apă pentru cinci sate din comuna Berlești, pe o întindere de 20 de kilometri. Acum lucrăm la gospodăria de apă și forăm un puț, pentru că trebuie să facem un calcul să vedem câți metri cubi de apă pe secundă dă acest puț. Este al treilea pe care-l facem, pentru că două le avem făcute din anii anteriori. Sper ca până la finalul acestui an să finalizăm investiția așa cum este și în contract, dar și în actul adițional de prelungire a termenului de execuție. Alimentează 5 sate din 7 sate ale comunei Berlești. Este vorba de continuare lucrări. Am avut și un eșec pentru că firma care a început lucrările în 2009 a falimentat și, în 2012, am încheiat contract cu o altă firmă. Este vorba de aproximativ două milioane o sută de mii de lei. Am primit ceva bani cu cei de la Consiliul Județean în baza contractului de finanțare semnat acum câteva zile. Suma este mică și ar trebui să sistez lucrările, dar sper să mai fie și alte rectificări. Vreau să cred că cei din Guvern vor să ne ajute să finalizăm investițiile începute”, spune Maria Dumitrașcu.

Încep lucrările la canalizare

Pentru ca localitatea Berlești să fie în pas cu normele impuse de Uniunea Europeană, cetățenii vor beneficia și de canalizare. Lucrările la acest sistem care va fi în paralel cu sistemul de apă ar trebuie demarate în perioada următoare, iar termenul de execuție este de 12 luni.  Investiția se ridică la 70 de miliarde de lei vechi. „Vineri am încheiat contractul cu firma care a câștigat licitația pentru canalizare pe aceeași rețea ca și sistemul de alimentare cu apă. Și mai departe vreau să văd pe ce program o să intru cu această investiție de aproximativ 7 milioane de lei , adică 70 de miliarde de lei vechi. Cele cinci sate vor avea apă curentă și canalizare, așa cum cer normele europene”, a declarat primarul din Berlești

Investiții continuate prin GAL

Pentru că mai sunt 2 sate în comuna Berlești care încă nu au fost prinse în proiectul de alimentare cu apă și canalizare, autoritățile locale nu a uitat de cetățenii de aici și încearcă să obțină finanțare pentru extinderea celor două sisteme, dar cu ajutorul Grupului de Acțiune Locală. „Pe cele 2 sate nu le-am lăsat de izbeliște, dar presupun o investiție foarte mare și o facem pe următoarele proiecte pe GAL. O să fie fonduri europene și le vom prinde”, a precizat Maria Dumitrașcu.

Vizualizări: 233

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: