Au plecat cu noaptea-n cap în căutare de ciuperci

Ploile căzute în ultima perioadă au fost mană cerească pentru unii gorjeni. În ultimele zile, pădurile au fost luate cu asalt de oameni care au plecat cu noaptea în cap în căutarea de ciuperci. Nu puţini sunt cei care s-au încumetat să cutreiere pădurile pentru a găsi mânătărci sau bureţi iuţi pe care să-i vândă sau să-i folosească pentru consumul propriu.  

Victor_Bistreanu_ciuperciO mulţime de oameni au putut fi ieri zăriţi prin pădurile din judeţ în căutare de ciuperci. Cei mai mulţi s-au trezit dis de dimineaţă pentru a căuta astfel de delicatese. Zeci de maşini erau ieri trase pe dreapta în pădurea de la Brătuia. Cei care s-au trezit cu noaptea în cap au avut şi norocul să-şi umple sacoşele. „Am venit de dimineaţă, am găsit nişte mânătărci, nişte bureţi. Ştiam că apar după ploaie şi de aceea am venit, mai ales că a fost şi sărbătoare şi am avut şi o zi mai liberă. Am venit pentru mine, pentru masă, de gust, de plăcere. Am cules suficiente pentru astăzi, o plasă îmi ajunge. Voi reveni când voi mai avea timp liber”, a spus Victor Bistreanu din Târgu Jiu.

Cei care însă au ajuns mai târziu la pădure a trebuit să caute mult după ciuperci, acestea fiind culese de cei care au avut inspiraţia să plece mai devreme în căutarea lor. „Am venit să culegem ciuperci, am plecat de la Târgu Jiu să vedem ce găsim în pădure. Este o oră cam târzie, nu ştiu ce vom mai găsi. Mereu venim şi găsim de obicei, ştim care sunt bune, de prin 98’venim să căutăm în pădure. Sunt foarte mulţi oameni pe aici, au ieşit cu găleţi pline de mânătărci. Noi nu le comercializăm, le consumăm, facem şi salată, tocăniţă, zacuscă. Bureţii iuţi sunt foarte buni, se poate face salată şi este foarte uşor de pregătit”, a precizat Larisa Iovănescu, din Târgu Jiu. larisa_ciuperci

Riscuri majore pentru cei care nu cunosc ciupercile

Medicii nu recomandă gorjenilor să consume ciupercile pe care le culeg singuri prin păduri. Nu puţini sunt cei care s-au prezentat de urgenţă la spital după ce au consumat ciuperci care s-au dovedit a fi otrăvitoare. Săptămâna trecută, o familie întreagă a ajuns în stare gravă la spital după ce a mâncat ciuperci neconforme. „Mai întâi de toate trebuie să se asigure că nu sunt otrăvitoare, noi le recomandăm să cumpere numai de la crescătorii. S-a demonstrat că de la vânt şi ploi particulele otrăvitoare ajung la cele care aparent sunt comestibile. Dacă le consumă totuşi şi se simt rău trebuie să meargă de urgenţă la spital, pentru că fenomenele evoluează foarte rapid. Chiar săptămâna trecută am avut un caz, o familie întreagă din zona Runcu a consumat ciuperci otrăvitoare şi au ajuns în stare foarte gravă la spital. La toţi le era rău, o fetiţă de 12 ani era în comă”, a precizat Liliana Crăciun, medic Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu.

Vizualizări: 380

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: