Troiţa lui Traian, sfinţită de Înălţare la Mănăstirea Crasna

Zeci de artişti şi prieteni ai lui Traian Dădălău, tânărul fotograf decedat într-un accident în Timişoara, acum un an şi jumătate, au participat ieri, la Mănăstirea Crasna, la sfinţirea unei troiţe construită în memoria acestuia. Tatăl tânărului, artistul fotograf Teodor Dădălău, a menţionat că troiţa a fost sfinţită de un sobor de preoţi şi a participat inclusiv stareţul Mănăstirii Crasna. Acesta a mai spus că troiţa a intrat de ieri în patrimoniul mănăstirii şi deci a comunităţii.

Troiţa este realizată din marmură de Ruşchiţa, alb – roşiatică şi cântăreşte 3 tone fiind creată de sculptorii Ilie şi Dan Alexandru, din Târgu Jiu, la solicitarea artistului fotograf Teodor Dădălau, în memoria fiului sau, Traian, decedat pe 2 ianuarie 2012 în accident. Avea doar 17 ani, era unul dintre cei mai buni elevi ai Colegiului Naţional „Tudor Vladimirescu“ din Târgu Jiu si îşi urma tatăl în ceea ce priveşte pasiunea pentru artă, fotografiile sale, evaluate de specialişti ca fiind profesioniste şi foarte bine realizate din punct de vedere artistic. 

Amplasată la intrarea în Mănăstirea Crasna – Gorj, troiţa are pe faţă inscripţionate următoarele rânduri: Bucurie celor ce vin / Fericire celor ce rămân/ Binecuvântare celor ce pleacă! şi este semnată "Cu dragoste, pentru totdeauna, Traian Dădălău Brăiloiu". Mănăstirea Crasna era unul dintre locurile de suflet ale micului artist. 

Tot în amintirea fiului sau, fotograful Dădălău a ridicat anul trecut in Valea Jiului o fântână, din acelaşi tip de marmură, amplasată în zona Cârligul Întors. Apa rece a fântânii adună zilnic sute de călători care opresc pentru a-şi potoli setea şi a-şi lua provizii în maşini. Şi fântâna poartă aceeaşi inscripţie "Cu dragoste, pentru totdeauna, Traian Dădălău Brăiloiu". 

Traian a murit într-un tragic accident provocat chiar de mătuşa lui Traian, Elena Popescu, medic la spitalul Louis Ţurcanu din Timişoara.

Vizualizări: 242

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: