Apa insuficientă pe perioada verii dă dureri de cap

Migrenele pe perioada în care nu consumaţi suficientă apă pot fi cauzate de absenţa apei din corp. Creierul este alcătuit din apă proporţie de 90% la naștere, procent care se poate reduce până la 65% la persoanele în vârstă. Aportul insuficient de apă determină apariția durerilor de cap, a stării de somnolență și oboseală, a problemelor de concentrare și memorie, dar reduce şi capacitatea de atenție și afectează memoria pe termen scurt.

Prin studii medicale s-a constatat că deshidratarea reduce temporar dimensiunile creierului, iar dacă se prelungește aceasta afectează celulele nervoase determinând apariția demenței senile. De aceea, este recomandat să bem unul sau două pahare cu apă atunci când avem o durere de cap. Foarte importantă este și calitatea apei pe care o bem.

Deshidratarea „obligă” organismul să absoarbă lichide din toate ţesuturile, inclusiv din cele de la nivelul creierului. Prin urmare, creierul se „scufundă”, la propriu, îndepărtându-se de craniu. Astfel, receptorii durerii sunt declanşaţi şi apar durerile de cap. Simultan, volumul sanguin scade, iar asta duce la diminuarea cantităţii de oxigen către creier şi la apariţia inflamaţiilor, care intensifică migrenele resimţite.

Deshidratarea poate duce la oboseală, senzaţie de epuizare şi lipsă de energie, arată un studiu medical dat publicităţii recent. Atunci când eşti deshidrată, fluxul sanguin este redus, iar inima trebuie să pompeze mai mult pentru a primi oxigen şi substanţe nutritive. Acest proces duce, inevitabil, la oboseală şi senzaţie de moleşeală. Aşadar, pe perioada verii, în loc să bei o cafea (care chiar deshidratează), bea un pahar mare cu apă şi efectul va fi chiar mai bun.

Vizualizări: 9,208

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: