Apă mai scumpă pentru târgujieni de la 1 iulie

Târguijienii vor plăti scump apa de la robinete. De anul viitor toți abonații Aparegio vor scoate din buzunar 5 lei pentru a achita un metru cub de apă canalizată și epurată. Și în acest an tarifele la apă vor crește, asta până când se va ajunge la un tarif unic, condiție esențială cerută de Uniunea Europeană la demararea proiectului de alimentare cu apă din cinci orașe ale Gorjului. Această veste le-a fost dată de directorul Aparegio Gorj, Ion Popescu, pensionarilor gorjeni.

Din anul 2008 prețul la apă a tot crescut, iar în 2013 abonații operatorului regional Aparegio din Târgu Jiu, Motru, Bumbești Jiu, Târgu Cărbunești, Țicleni vor ajunge să achite câte 5 lei pentru fiecare metru cub de apă consumat. Nivelul tarifelor va fi corectat anual la data de 1 iulie a fiecărui an pe durata implementării proiectului finanțare europeană cu finalizare în 2013. Valoarea proiectului este de 80 milioane euro. ”Suntem încă în faza în care tarifele sunt diferențiate în cadrul localităților care se află sub aria de acoperire, urmând ca în anul următor să se atingă acest tarif unic pentru un metru cub de apă consumată, canalizată și epurată. În momentul de față la Târgu Jiu tariful este de 1,72 RON fără TVA pe metru cub de apă potabilă și de 1,90 RON pe metru cub de apă canalizată, apă uzată”, spune Ion Popescu, directorul Aparegio. Tot acesta explică faptul că tariful unic la nivelul operatorului va acoperi pe de o parte cheltuielile, iar pe de altă parte va satisface cerințele în așa fel încât acest operator să poată restitui împrumutul bancar de 70 miliarde lei vechi luat de la bancă pentru a contribui la cofinanțarea acestui proiect. ”În mare aș putea să spun că se va ajunge pe la sfârșitul implementării acestui proiect la un tarif de circa 2,5 RON pe apă furnizată și 2,5 RON pe apă canalizată, dar și epurată, pe un total pe un metru cub de apă consumată, canalizată, epurată și restituită emisarului în jur de 5 RON”, explică Ion Popescu.

Pensionarii, revoltați de prețul mare al apei

Pensionarii gorjeni s-au arătat intrigați pentru că deși locuiesc într-un județ cu un mare potențial de apă potabilă, trebuie să plătească un preț atât de mare față de alte județe care nu au o au asemenea surse. ”Este exact inversul faptului că noi plătim gaze mai scumpe față de cei de la București, deși de aici se exploatează”, susține Petre Rădulescu, președintele Ligii Pensionarilor Gorj. Răspunsul directorului Aparegio Gorj la remarca lui Petre Rădulescu l-a băgat de tot în ceață pe pensionarul gorjean. ”Aceste tarife nu sunt realizate și aprobate doar la nivelul operatorului. Operatorul face justificarea lor, tarifele sunt trimise la  Autoritatea Națională de Reglementare, care le verifică și le avizează din punct de vedere tehnic cu studierea materialelor suport în spate, după care sunt introduse în consiliile locale pentru analiză și aprobare. Aprobarea acestor tarife se face în urma avizării tehnice a Autorității Naționale și primesc girul consiliului local. La rândul lor sunt discutate în comisiile de specialitate, sunt susținute și majorate sau diminuate, cu mențiunea că trebuie să acopere cheltuielile ce trebuie făcute pe sistem și să se poată atinge acei indicatori angajați la începutul finanțării. (...) Se lucrează și este spre finalizare un masterplan pentru dezvoltarea sistemelor la nivelul județului Gorj. În urma aprobării acestui masterplan care prevede o strategie de dezvoltare la nivelul unui județ se va da o perioadă de 18 luni pentru întocmirea proiectelor necesare pentru lucrările viitoare”, susține Ion Popescu.

Vizualizări: 155

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: