Apa nepotabilă din Târgu Jiu, pe masa ministrului Sănătăţii

PNL Târgu Jiu a comunicat Ministerului Sănătăţii faptul că cetățenii de la Preajba și Polata consumă apă cu o concentraţie ridicată de amoniu. În așteptarea unei reacţii, liberalii cer primarului Florin Cârciumaru să le pună la dispoziție documentația tehnică prin care a fost realizată rețeaua de apă în aceste localități, dat fiind faptul că furnizorul de apă regional, societatea Aparegio, cea care gestionează rețelele din muncipiu, a comunicat că nu le deține.  

Eduard Berca, co-președintele PNL Târgu Jiu, a precizat că organizația a depus la Ministerul Sănătății o sesizare, prin care a comunicat faptul că cetățenii de la Preajba și Polata consumă apă cu o concentrație ridicată de amoniu și că primăria a furnizat apă chiar dacă instalația nu a fost autorizată  de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj. "Am făcut o sesizare la Minister, așteptăm răspuns. În funcție de răspuns vom decide dacă vom face plângere penală. Din punct de vedere al legislației în vigoare sunt răspunderi contravenționale, nu penale. Vom vedea în funcție de răspunsul pe care îl vom primi cu ce demers vom continua", a declarat Eduard Berca, co-președinte PNL Târgu Jiu și consilier municipal.

Târgujienii primesc în continuare apă nepotabilă

Totodată, liberalii au cerut public autorităților locale din Târgu Jiu să le pună la dispoziție documentația tehnică prin care a fost realizată alimentarea cu apă a localităților Preajba și Polata. "Am făcut niște demersuri legate de apă și am solicitat de la Aparegio niște date. A fost trimis un răspuns prin care ni se spune că documentaţia tehnică aferentă celor 4 puțuri de la Preajba nu este în posesia operatorului. Practic sunt tot la primărie, chiar dacă s-a făcut predarea de gestiune către aceștia a instalației de apă efectiv. Astfel, și astăzi, locuitorii celor 2 cartiere, și aici discut și de Polata-Ursați, primesc apă cu amoniu. De aceea, având în vedere experiențele pe care le avem cu primăria solicit primarului Florin Cârciumaru să prezinte documentele pe care le-am solicitat la Aparegio, respectiv studiul hidrologic, proiectul de execuție și recepția acestor lucrări. Totodată, îl întrebăm public pe Florin Cârciumaru cât timp mai are de gând să pună în pericol, cu bună știință, sănătatea târgujienilor care locuiesc în cele două localități componente. Să explice cine a luat decizia să furnizeze apă cu amoniu târgujienilor. De doi ani, DSP, în urma analizelor, nu a autorizat instalațiile", a mai spus Berca.

Aparegio încearcă să rezolve problema

Liderul PNL Târgu Jiu a aplaudat poziția șefului Aparegio, Traian Pătrășcoiu, care l-a anunțat că s-a luat decizia achiziției unor filtre în baza unei licitații și a criticat modul în care a gestionat problema fostul director al societății, Ion Popescu. Berca este de părere că proiectul privind alimentarea cu apă a celor două localități s-a făcut doar scriptic, iar în realitate cetățenii consumă apă de proastă calitate. Liderul liberal a mai spus că deține o adresă făcută de Aparegio către Hidroelectrica prin care s-a declarat în imposibilitatea de a folosi puțurile care s-au executat pe acest proiect și a cerut activarea sursei de rezervă prin acumularea Clocotiș pentru alimentarea municipiului Târgu Jiu. "Deci, în situații de criză, ca aceasta, de secetă, cele nu știu câte zeci de puțuri forate de către primărie cu zeci de milioane de lei, nu mai fac față necesarului de apă al orașului", a mai spus co-președintele PNL Târgu Jiu. 

Vizualizări: 168

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: