Ape tulburi

Corupţia tolerată în ultimii zeci de ani de procurori capătă forme violente acum, când unii încearcă să o stârpească. Faptul că cineva şi-a permis să angajeze una dintre cele mai puternice agenţii de investigaţii din lume, pentru a afla lucruri care să conducă la ipoteza că şefa Anticorupţiei este coruptă, arată că s-a trecut la un alt nivel. Până acum eram obişnuiţi cu linşajul mediatic şi cu atacurile politicienilor, dar cam atât.
Laura Codruţa Kovesi este bine protejată informativ, dar totuşi multe nu se leagă după scandalul de „spionaj”. Înţelegem din informaţiile date publicităţii că patru angajaţi ai Black Cube, unii dintre ei foşti agenţi Mossad, sunt suspectaţi că coordonat un grup care a hărţuit cu telefoane trei apropiaţi ai Codruţei Kovesi – tatăl, fratele şi fostul soţ. Oamenii erau sunaţi de persoane care se plângeau de diverse probleme, dar la ore ciudate, după miezul nopţii. Nu au fost rostite ameninţări, după cum s-a aflat până acum. O altă faptă a grupului infracţional este legată de faptul că a spart adresele de mail ale unor persoane şi a descărcat informaţii de acolo.
Pentru ambele tipuri de fapte nu era necesară prezenţa detectivilor străini în România. Conturile de mail puteau fi sparte de oriunde din lume, la fel telefoanele puteau fi date din afara ţării. Probabil că s-a întâmplat mult mai mult de atât, probabil că şefa DNA a fost filată, ea sau familia ei. Povestea încă tulbure este abia la început şi este de urmărit ce mişcare va face firma israeliană, care a apucat să spună că detectivii lor au fost arestaţi pentru că au aflat informaţii importante despre corupţie la nivel guvernamental.
Foarte importantă rămâne o menţiune din referatul de arestare a doi dintre israelieni, unde se arată că aceştia urmăreau să o compromită pe şefa DNA, prin acuzaţii legale de fapte de corupţie în care aceasta ar fi implicată. Ceea ce ar anula, cu siguranţă, tot progresul făcut în ultimii ani de DNA în lupta cu mafia care sufocă România.

Vizualizări: 562

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: