Apele Gilortului ameninţă să surpe un cimitir cu sute de morminte

Cimitirul din satul Socu, comuna Bărbăteşti, este în pericol de a se surpa cu riscul ieşirii cosciugelor la suprafaţă. Asta pentru că debitul râului Gilort a crescut ca niciodată, după precipitaţiile din ultima perioadă. Întrucât apele continuă să surpe pământul, localnicii se tem că la următoarea viitură se vor trezi cu cosciugele la poartă. Autorităţile locale spun că au solicitat şefilor judeţului să aloce fonduri în vederea regularizării albiei râului sau pentru amenajarea unui dig de protecţie, însă până în momentul de faţă nu s-a luat nici o măsură în acest sens.

Apele Gilortului au ajuns la aproximativ 50 de metri de morminte şi înaintează permanent. În momentul de faţă, nu există nici un dig de protecţie care să oprească surparea cimitirului. În fiecare zi bătrânii satului îşi fac cruce şi se roagă să nu se pomenească la poartă cu coşciugele. „Este o situaţie alarmantă şi nimeni nu face nimic pentru a ne ajuta. Avem aici îngropaţi morţi de peste 30 de ani şi riscăm să ne trezim cu oasele lor în bătătură pentru că după ce trece de cimitir, Gilortul ne inundă gospodăriile. Eu n-am văzut pe nimeni de la Târgu Jiu că a venit să vadă care e situaţia, dar sunt sigură că vor veni cu goarna înainte de alegeri pentru a ne spune să votăm pe unul sau pe altul în locul lui Băsescu. Am ajuns ca vai de noi şi o să fie şi mai rău. Guvernanţii ăştia nu mai au frică nici măcar de Dumnezeu. Dacă ei ar fi avut părinţii şi bunicii îngropaţi aici, nu stăteau cu mâinile în sân să aştepte să le ia apa cosciugele”, s-a văitat o bătrână cu ochii plini de lacrimi.

Potrivit preotului Parohiei Bărbăteşti, biserica din satul Socu are peste 300 de enoriaşi. „Cimitirul este din anul 1980 şi are peste 150 de morminte. Sunt şi enoriaşi care şi-au făcut cavouri, au cheltuit bani pentru amenajarea lor şi totul este în pericol de a fi distrus de ape. La ultimele ploi, când a venit viitura de la Novaci, apa a ajuns la câţiva metri de morminte. Gilortul a bătut şi a rupt inclusiv conducta de alimentare cu apă care trece pe lângă cimitir. Apa a săpat mult, iar dacă mai vine încă o viitură ca asta Gilortul îşi va muta albia aici, va surpa cimitirul, va distruge biserica şi va intra în casele oamenilor. Gilortul sapă de câţiva ani şi trebuie făcut ceva cât mai urgent. Până în urmă cu 7-8 ani a fost un dig aici, dar apoi s-a rupt”, a declarat Ştefan Stanca, preotul Parohiei Bărbăteşti.

Demersuri rămase fără rezultat

Autorităţile locale de Bărbăteşti cunosc situaţia cimitirului din satul Socu, însă spun că nu au nici o posibilitate de a realiza investiţii pentru a preveni dezastrul. „Într-adevăr, la Socu ne confruntăm cu o problemă care ne depăşeşte din cauză că nu avem fondurile necesare ca să facem investiţii. Am făcut demersuri de cel puţin zece ori la fiecare instituţie ce ne-ar putea ajuta. Este necesară fie regularizarea albiei râului Gilort, fie amenajarea unui dig de protecţie. La fiecare inundaţie atrag atenţia Instituţiei Prefectului, Consiliului Judeţean şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă în privinţa pericolului care ne ameninţă. Mi se pare normal să mergem pe prevenţie, nu pe reparare. Sunt sigur că şi la Novaci lucrurile ar fi stat cu totul altfel dacă se mergea pe prevenţie, nu se cheltuiau acum atâţia bani pentru reparaţii”, a declarat Adrian Mangu, primarul comunei Bărbăteşti.

Vizualizări: 190

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: