APIA face plăţile la subvenţiile pe suprafaţă

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Gorj a început de vineri autorizarea la plata finală a fermierilor care au depus cereri în sectorul vegetal în cadrul Schemei Unice de Plată pe Suprafaţă (SAPS), Plată redistributivă (PR), Plată pentru tinerii fermieri (PTF) şi a Ajutoarele naţionale tranzitorii în sector vegetal (ANT1), campania 2015. La nivelul judeţului Gorj, au depus cereri unice de plată 18.845 fermieri pentru o suprafaţă eligibilă de aproximativ 74.904,79 ha. În prima etapă, vor fi autorizaţi la plată aproximativ 15.115 fermieri.

Angajaţii APIA Gorj au lucrat în week-end pentru a autoriza la plată cât mai mulţi fermieri. Conducerea instituţiei speră ca, până la sfârşitul săptămâni, banii să intre în conturile agricultorilor. „S-a lucrat şi în week-end, au fost tot felul de erori care trebuiau clarificate. Suntem dependenţi de modul în care merg aplicaţiile. Sunt probleme de implementarea funcţionalităţilor pentru fiecare schemă în parte, sunt 59 de scheme. Sperăm că până la sfârşitul săptămânii majoritatea fermierilor să-şi primească banii. Nu vor fi plătiţi încă acei fermieri care s-au aflat în procedură de control. Încă se mai lucrează la aplicaţiile de operare, validare a rezultatelor de control”, a declarat Constantin Negrea, directorul APIA Gorj.
Pe măsură ce dezvoltarea sistemului informatic va permite, Centrul Judeţean APIA Gorj, va autoriza şi plata celorlalte scheme de plăţi directe, ajutoare naţionale tranzitorii şi măsuri de dezvoltare rurală. APIA Gorj a efectuat plăţii în avans pe suprafaţă până la data de 30 noiembrie 2015, în suma de 8,8 milioane lei.
Nivelul schemelor pentru care se face plata finală, în sectorul vegetal este diferenţiat astfel: 79,7392 euro/ha pentru Schema de Plată Unică pe Suprafaţa (SAPS); 5,000 euro/ha pentru Plata redistributivă (PR), nivelul I (1- 5 ha); 51,0789 euro/ha pentru Plata redistributivă (PR), nivelul II (6 -30 ha); 19,9348 euro/ha pentru Plata pentru tinerii fermieri (PTF): 19,1942 euro/ha pentru Ajutoare Nationale Tranzitorii (ANT).

Vizualizări: 775

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: