Arabii construiesc un oraș marțian în deșert

Emiratele Arabe Unite au anunțat că intenționează să colonizeze planeta Marte în următorii 100 de ani. Pentru a fi pregătiţi, un grup de arhitecți a început deja să-și imagineze cum ar arăta un oraș marțian, pe care au de gând să îl construiască chiar în deșertul din apropiere de Dubai.

Mars Science City era inițial destinat să acopere 176.000 de m2 de deșert, fiind de mărimea a peste 30 de stadioane de fotbal. Costul investiției ajunge la aproximativ 135 de milioane de dolari.

Conceput ca spațiul în care Centrul Spațial Mohammed Bin Rashid (MBRSC) din Dubai ar dezvolta tehnologia necesară pentru colonizarea Planetei Roșii, arhitecții de la Bjarke Ingels Group au creat un prototip pentru un oraș capabil să susțină viața pe Marte și apoi să fie adaptat pentru deșertul din Emiratele Arabe. Pentru această misiune unică, arhitecții au fost nevoiți mai întâi să treacă peste o serie de provocări.

Marte are o atmosferă subțire și niciun câmp magnetic global, așa că nu oferă prea multă protecție față de radiațiile solare. Temperatura este o altă problemă deoarece temperatura medie de pe Planeta Roșie este de – 63 de grade Celsius. Atmosfera subțire a planetei mai înseamnă că presiunea aerului este slabă, așa că lichidele se evaporă repede în gaze. Pentru a menține o temperatură confortabilă și o presiune optimă a aerului, orașul marțian ar fi compus din biodomuri presurizate și acoperite cu o membrană transparentă din polietilenă. Oxigenul, produs prin aplicarea de electricitate în gheață subterană, ar umple fiecare biodom. Pe măsură ce populația de pe Marte crește, biodomurile s-ar uni pentru a forma sate și în cele din urmă orașe în forma de inele. Orașul ar fi alimentat și încălzit cu energie solară. De asemenea, atmosfera subțire ar putea ajuta eventual la menținerea temperaturii în domuri. Clădirile ar fi produse cu tehnologie 3D sub domuri, folosind solul marțian, iar camerele s-ar extinde până la 6 metri în subteran. Astfel, ar oferi protecție de radiațiile periculoase sau eventuali meteoriți.

Mars Science City este doar o parte din programul spațial ambițios al Centrului Spațial Mohammed Bin Rashid din Dubai care anul trecut a trimis primul astronaut în spațiu, iar vara aceasta va trimite o sondă pe Marte.

Vizualizări: 1,554

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: