Arheologii turci cred că au descoperit Arca lui Noe pe muntele Ararat

Un posibil sit arheologic pentru Arca lui Noe ar putea fi Formațiunea Durupinar de lângă Muntele Ararat, care este de fapt un vulcan situat pe Platoul Anatolian din Turcia. Este vorba de formațiunea geologică despre care unii cred că ar putea fi locul unde legendara Arca lui Noe s-a odihnit după potopul biblic.

O echipă de cercetare din zonă crede că există dovezi care confirmă faptul că nava antică a fost acolo. 

Conform Genezei, când apele potopului s-au retras în cele din urmă, chivotul care îl transporta pe Noe și familia lui s-a oprit pe vârful Muntelui Ararat. Și ceva atât de monumental ar lăsa dovezi arheologice clare ale existenței sale.

Formația Durupinar este situată în Doğubayazıt, provincia Ağrı, Turcia și a fost considerată un potențial „loc de odihnă” al chivotului biblic încă de la identificarea ei, în 1956.

Acest lucru se datorează faptului că are o adâncime neobișnuită care pare că ar fi putut fi a fost creat de ceva mare și în formă de arc.

De-a lungul deceniilor, mulți oameni au susținut că au găsit dovezi că nava a provocat de fapt această formațiune. Acum, o echipă care caută arca din 2021 crede că a descoperit și mai multe dovezi, scrie IFLScience.

O echipă internațională alcătuită din specialiști turci și americani a efectuat analize asupra unor probe de pământ și rocă care ar putea include vestigii ale arcei. Analizele indică prezența unor materii argiloase și marine datând de la 5000 la 3000 înainte de era noastră.

Faruk Kaya, vice-rector și cadru didactic la Universitatea Ağrı İbrahim Çeçen, argumentează că aceste descoperiri sugerează prezența omului în munți într-o perioadă atribuită potopului biblic. "Este acceptat că potopul lui Noe s-a produs acum 5000 de ani", a afirmat Kaya pentru Daily Mail. "Și legat de cronologie, am găsit indicii ale existenței vieții chiar în această zonă. Asta ne-au arătat rezultatele analizelor de laborator".

Cu toate acestea, indiciile de activitate umană nu confirmă neapărat un deluviu distructiv sau existența unei imense nave de lemn. Mai mult, teoria conform căreia formațiunea Durupinar ar constitui locul de repaus al Arcei lui Noe a fost dezmințită în repetate rânduri.

Chiar dacă formațiunea poate să semene cu un vas de dimensiuni mari pentru cei care caută dovezi materiale ale evenimentelor descrise în textele sacre, formațiunea este în realitate un fenomen pur natural și forma sa este o coincidență.

În plus, nu s-a găsit niciun fel de dovadă geologică care să ateste un potop mondial asemănător cu cel relatat în scripturile religioase.

Vizualizări: 2,434

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: