Asigurarea obligatorie a locuinţelor, facultativă pentru primari

Primarii gorjeni nu sancţionează proprietarii care nu şi-au asigurat locuinţele. Marea majoritate spun că preferă să discute cu oamenii pentru conştientizarea necesităţii acestei măsuri decât să aplice amenzi. Pe de altă parte, edilii din zonele cu risc spun că nu pot să oblige oamenii să încheie aceste poliţe atâta timp cât societăţile de asigurări refuză să facă astfel de asigurări obligatorii.

Conform legii, proprietarii de construcţii cu destinaţia de locuinţă sunt obligaţi să încheie contracte de asigurare obligatorie a locuinţelor. Deşi primarii ştiu că marea majoritate a cetăţenilor nu au locuinţele asigurate preferă să nu treacă la sancţiuni contravenţionale. “Nu am sancţionat pe nimeni. La operativă voi discuta cu tehnicianul cu urbanismul să se ocupe pe treaba asta. O să începem să facem o acţiune în iarna asta să vedem, să le explicăm şi la oameni, să-i convingem să se asigure, dar de sancţionat, nu putem să-i sancţionăm şi nici nu ştiu vreun primar să fi făcut acest lucru. Cei care sunt pensionari şi sunt mai modeşti înţeleg, dar trebuie să avem o discuţie cu ei”, a spus Ion Gruescu, primarul din Negomir.

Ţuilă: Ar fi penibil să fiu eu primul care dă sancţiuni

Primarul de la Cătunele spune că atâta timp cât celelalte autorităţi locale nu vor aplica amenzi pentru neasigurarea locuinţelor, nu va fi el cel care va da startul. “Nu am sancţionat niciun cetăţean pentru că în ţara asta s-a dat o lege şi nu se respectă pe niciunde.  Cum să sancţionez eu primul? Ar fi chiar penibil. Eu am vorbit cu cetăţenii, nu au oamenii bani. Îi înţeleg. În comună sunt cam 900 de locuinţe şi cred că un sfert şi-au asigurat locuinţele. Nu voi sancţiona nici de acum în colo pe cei care nu şi-ai asigurat casele”, a spus Florinel Ţuilă, primarul din Cătunele.

Nu vrea să piardă în instanţă

Edilul de la Roşia de Amaradia spune că nu vrea să sancţioneze pe cei care nu şi-au asigurat locuinţele deoarece ar putea să piardă în instanţă în cazul în care cetăţenii respectivi ar decide să facă acest lucru. Asta pentru că toate companiile de asigurări ar refuza să încheie poliţe cu marea majoritate a cetăţenilor din comună. „Nu am sancţionat până acum niciun proprietar. Cu greu discut cu cetăţenii şi cu greu reuşesc să-şi asigure locuinţele pentru că societăţile de asigurări nu vor să accepte asigurarea locuinţelor de la Roşia ştiind că sunt probleme cu alunecările. Sunt 1037 de gospodării la noi în comună, cred că până în prezent sunt asigurate 300 de locuinţe. Îi înţeleg şi sunt convins că dacă sancţionez pe cineva cetăţeanul ar trebui să încerce o posibilitate de a-şi conteste amenda”, a spus Liviu Cotojman, primarul din Roşia de Amaradia.

Agent de asigurări: Este vorba de interese politice

Reprezentanţii companiilor de asigurări spun că primarii nu aplică amenzi pentru că nu vor să-şi piardă electoratul. “Amenzile sunt de la 100 la 500 de lei, în funcţie de avertismentele primite, care de fapt nu sunt. Ca o părere personală în cea ce priveşte nesancţionarea cetăţenilor care nu au încheiată asigurarea obligatorie a locuinţei, este vorba de interese politice. Se pune problema de a nu deranja cetăţeanul care l-a ales. Dacă stăm să ne gândim bine, dacă se întâmplă ceva cu cetăţeanul care l-a ales o să vedem că edilul nu o să aibă pe unde să scoată cămaşa. Tot cetăţeanul care l-a ales va “cerşi” o modalitate financiară sau altă modalitate pentru a fi despăgubit sau să-i dea o altă locuinţă în caz de dezastru”, a spus Dănuţ Sîrbu, reprezentant societate de asigurări. 

POLIŢA DE ASIGURARE

Prima de asigurare este de 20 de euro pentru construcţiile cu structură de rezistenţă din beton armat, metal, lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic si/sau chimic. O altă poliţă este de 10 euro pentru  construcţia cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic (ex.: chirpici). Riscurile asigurate la ambele poliţe sunt de cutremur, inundaţii, alunecare de teren. În caz de calamităţi naturale, cei asiguraţi vor primi despăgubiri în suma maximă de 20.000 şi respectiv 10.000 euro. 

Vizualizări: 148

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: