Asistenţi sociali puţini şi slab pregătiţi în Gorj

Asistenții sociali din județul Gorj sunt insuficienți în raport cu numărul mare de cazuri de care aceștia se ocupă, iar jumătate dintre ei nu au pregătirea necesară în acest domeniu. Alarmant este faptul că nu se pot face nici angajări în sistem. O parte din cei care au atribuții în asistență socială s-au înscris la cursuri sau la facultăți.

Situația este alarmantă în județul Gorj, un județ cu multe probleme sociale, unde asistenții sociali sunt foarte puțini în raport cu numeroasele cazuri care implică intervenția lor. Mai mult decât atât, nici angajări nu se pot face în sistem. „În acest moment posturile de asistenți sociali sunt blocate ca peste tot în sistemul de stat. În Gorj sunt foarte puțini asistenți sociali. În mod normal legea spune că ar trebui un asistent social cam la 300 de persoane, dar noi avem un asistent social la 3000 de persoane. Sunt și foarte multe probleme, este greu să le faci față”, a declarat liderul de sindicat Sorin Torop.

Și primarii din județ plâng din acest punct de vedere. „Eu nu am decât doi asistenți sociali la primărie. Sunt insuficienți în raport cu volumul de muncă din comună, dar nu avem ce facem. Pe de o parte nu putem face angajări și pe de altă parte, chiar dacă am face, nu am avea fonduri ca să le asigurăm salariile”, a precizat Liviu Cotojman, primar Roşia de Amaradia.

Nu doar numărul mic de asistenți sociali este o problemă în Gorj, ci și faptul că o mare parte dintre aceștia nu au specializări în domeniu. „Asistenții sociali din cadrul Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului au toți studii de specialitate, însă nu același lucru se întâmplă și la primăriile din județ, unde jumătate dintre ei au alte specializări și au primit doar atribuții pe asistență socială. Unii mai fac specializări, mai merg la seminarii, cursuri, sau la facultate”, a mai spus Sorin Torop.

Vizualizări: 166

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: