Asistenţii maternali renunţă la copii

Asistenţii maternali din Gorj renunţă la copiii luaţi în plasament pentru că nu-şi mai permit să-i îngrijească. Aceştia susţin că au luat această decizie după ce au ajuns să aibă salariul redus aproape la jumătate. La Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj sunt aproximativ 130 de asistenţi maternali şi 170 de copii care se află în îngrijirea acestora.

Peste 10 asistenţi maternali din judeţul Gorj vor să înceteze colaborarea cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj. Chiar dacă recunosc faptul că le este foarte greu să se despartă de micuţi, asistenţii maternali susţin că nu mai au cu ce să-i îngrijească pe copii.

În această situaţie este şi Rodica Ciora, care are în îngrijire o fetiţă de 9 ani. Micuţa i-a fost încredinţată de la vârsta de doar un an şi jumătate, iar femeia este ca o mamă pentru ea. „Îmi este foarte greu să mă despart de ea, dar aşa nu pot să o mai ţin pentru că am ajuns să pun bani de la mine pentru îngrijirea ei. Ne-am ataşat foarte mult una de alta, pentru ea noi suntem mami şi tati şi vă daţi seama ce ar însemna pentru ea să ajungă din nou într-un centru de plasament. De cinci ani i s-a depistat o afecţiune psihică şi permanent este consiliată de un psiholog, iar eu am avut grijă ca totul să fie în regulă. Cu atât mai greu i-ar fi ca acum să plece de lângă noi şi să ajungă acolo”, declară Rodica Ciora.

Mai mult, asistenţii maternali susţin că şi înainte de a fi impuse măsurile de austeritate au avut probleme cu decontarea banilor cheltuiţi pentru copiii pe care îi aveau în îngrijire, iar odată cu reducerile veniturilor acest lucru este şi mai evident. „Eu am renunţat să mai am grijă de copiii de la DGASPC. În mai, băiatul care stătea la mine a împlinit 18 ani şi a plecat de la mine şi nici nu mă gândesc să mai iau pe cineva. Nimeni nu se gândeşte la noi că suntem 24 de ore pe zi la dispoziţia lor”, declară Mona Arţăriş, asistent maternal.

Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj susţin că deocamdată la ei nu a ajuns nicio înştiinţare de la vreun asistent maternal, care vrea să renunţe la copii din cauza banilor. Aceştia susţin că nu doar asistenţii maternali vor pierde la salariu, ci toţi angajaţii direcţiei. „Măsura reducerilor salariale nu îi afectează doar pe asistenţii maternali care au în îngrijire copii, ci pe toată lumea. Şi nouă ni se va aplica această măsură de austeritate. Nu ştim nimic deocamdată că cineva ar vrea să se retragă. Au fost câteva cazuri în care asistenţii maternali au ieşit la pensie, sau alte motive, dar nu din cauze financiare”, declară Ninela Gruia, director general adjunct DGASPC Gorj.

Vizualizări: 159

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: