Asistenţii personali nu vor avea bani de sărbători

Însoţitorii persoanelor cu handicap din mai multe localităţi din judeţ nu au primit  salariile de la primărie de câteva luni de zile iar unii dintre ei au fost trimişi în şomaj. Oamenii sperau ca de sărbători să primească aceşti bani însă au aflat proasta veste că Moşul  nu a adus în sac şi salariile lor. 

La Tismana, unde există aproape 100 de persoane cu handicap, salariile însoţitorilor acestora au fost plătite ultima dată în luna septembrie. „Avem 98 de asistenţi personali în localitate, i-am plătit până în luna septembrie inclusiv dar nu mai avem bani pentru lunile octombrie, noiembrie şi decembrie. Oamenii dau vina pe primărie pentru această situaţie dar vreau să le transmit că la primărie nu este un cufăr cu bani de unde să luăm când dorim ce sumă vrem, nu sunt bani la buget pentru plata acestor salarii iar lumea trebuie să înţeleagă acest lucru. Avem nevoie de două miliarde de lei vechi pentru plata acestor restanţe”, spune  Costel Buzianu, primarul localităţii Tismana.

Situaţia se repetă şi la Runcu, Băleşti şi Aninoasa. „Am plătit ultima dată în luna septembrie aceste salarii, din păcate la bugetul primăriei nu mai sunt bani, am anunţat la Guvern că avem nevoie de bani dar nu am primit niciun răspuns. Ştim că oamenii au nevoie acum de sărbători de bani dar nu avem cum să-i ajutăm, sperăm ca în luna ianuarie să putem plăti toate restanţele”,  spune Adi Câmpeanu, primarul comunei Runcu.

„Dacă nu vom primi salariile nu vom avea ce mânca“

Majoritatea persoanelor cu handicap au ca însoţitor unul dintre membrii familiei. Oamenii sunt disperaţi şi spun că nu vor avea ce să pună pe masă de sărbători dacă nu vor primi salariile. „Am copilul cu handicap, eu nu pot să lucrez pentru că trebuie să am grijă de el, dacă nu vom primi de Crăciun salariile de însoţitor din urmă nu vom avea ce mânca”,  spune Rozalia Petrescu din Tismana.

La Muşeteşti, 14 dintre cei 21 de însoţitori au fost trimişi în şomaj încă din luna august, primăria a luat această măsură din lipsă de bani. În toate aceste localităţi, primarii anunţă că atât restanţele cât şi salariile asistenţilor personali pe luna decembrie nu vor fi plătite în acest an.

Vizualizări: 131

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: