Asociaţii non-guvernamentale cer salvarea Judecătoriei Novaci

Autorităţile locale din Novaci nici nu vor să audă de desfiinţarea Judecătoriei şi a Parchetului din localitate. Cele două clădiri aparţin domeniului public însă reprezentanţii primăriei spun că nu vor să le găsească deocamdată vreo utilitate, sperând că nu se va ajunge la închiderea instanţei locale. Mai mult, nişte ONG-uri din capitală fac lobby pentru păstrarea lor.

Conform unui un proiect al Ministerului Justiţiei care face referire la închiderea unor instanţe de judecată în următoarea perioadă, Judecătoria Novaci ar putea fi desfiinţată, lucru ce presupune automat şi desfiinţarea Parchetului din localitate. Administraţia publică din Novaci dezaprobă total acest proiect, mai ales pentru faptul că închiderea instanţei ar produce şi pierderi din punct de vedere economic pentru oraş. „Din păcate vestea nu ne-a încântat, sperăm ca aceste instituţii să rămână pe raza localităţii, fiindcă am avut mai multe intervenţii, verbale, chiar şi scrise. La nivel de capitală sunt 3 ONG-uri care ne-au solicitat date pentru a face o preîntâmpinare în Parlamentul României în aşa fel încât aceste instituţii să rămână funcţionale. Trebuie să funcţioneze. Este de interes şi economic pentru localitatea noastră. Se fac nişte încasări, taxe de timbru, populaţia care se perindă pe aici, mai fac cumpărături, achiziţii din zonă”, a spus Dumitru Leuştean, primarul din Novaci. O astfel de intervenţie a fost făcută de Asociaţia Oraşelor din România.

Autorităţile locale spun că nu s-au gândit ce destinaţie vor da clădirilor după desfiinţarea Judecătoriei şi a Parchetului. „Nu clădirile sunt importante pentru noi, nu ne bucurăm pentru că ne-ar rămâne, nu asta este o realizare. Dacă chiar se va întâmpla treaba asta, ele vor intra în administrarea primăriei şi la acea vreme ne vom gândi ce destinaţie o să poarte”, a mai spus primarul din Novaci.  

La Judecătoria Novaci îşi desfăşoară activitatea trei judecători care, dacă parlamentarii vor aviza desfiinţarea instanţei locale, vor fi transferaţi la judecătoriile din vecinătate. Motivul pentru care s-a pus în discuţie închiderea instanţei de la Novaci îl reprezintă numărul mic de dosare aflate pe rolul judecătoriei.

Vizualizări: 191

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: