Anchetă după ce i-au murit vitele de foame şi mizerie

Situaţie de nedescris în satul Tălpăşeşti, comuna Băleşti. 14 animale au fost ţinute în condiţii de mizerabile de proprietarul lor, care nu a mai curăţat grajdul şi curtea casei de câţiva ani buni. Din cauza faptului că singura sursă de hrană a animalelor era iarba păscută pe islazul comunal, animalele sunt subnutrite, doi dintre viţei murind de foame în urmă cu câteva zile. În urma intervenţiei poliţiştilor şi a reprezentanţilor Direcţiei Sanitar Veterinare, cetăţeanul care până acum a refuzat orice sprijin din partea autorităţilor a fost de acord ca primăria să-l ajute cu îndepărtarea dejecţiilor din bătătură şi ca animalele să fie adăpostite la un localnic până la remedierea situaţiei.

Este vorba de Constantin Giugelea în vârstă de 55 de ani din Tălpăşeşti. Bărbatul ar fi rămas cu sechele după ce mama sa a fost ucisă acum doi ani. Problemele persistă însă de mai mult timp, acesta fiind reclamat de vecini că ţine animalele flămânde şi că, pe acest considerent, de multe ori fac prăpăd pe terenurile lor. Singura hrană a animalelor era iarba de pe câmp, proprietarul ducându-le zilnic la păscut, conform celor constatate de reprezentanţii DSV Gorj. Fiind iarnă, animalele nu au găsit hrana necesară.

Pentru că erau ţinute în condiţii mizere, stratul de bălegar şi nămol ajungând în ogradă chiar şi la 20 cm, animalele se prezintă într-o stare destul de proastă, fiind subnutrite şi neîngrijite. “Sunt 14 animale. Au murit în urmă cu 3 săptămâni doi viţei sub un an. Nu a anunţat pe nimeni. Nu vrea să sacrifice animalele, o parte din ele sunt bune de sacrificat. Problema este că nu are furaje, i-am interzis împreună cu poliţistul din localitate să le mai aducă în curte. Au găsit o locaţie unde să ţină animalele la cineva care are un adăpost, singura sursă de furaj a lui este câmpul. Nici fratele, nici rudele apropiate nu au reuşit să-l convingă pe om să-şi vândă animalele”, a spus Ion Iliuţă, directorul DSV Gorj.

„Era dezastru ce era acolo. El este singur, nu are familie, nu are pe nimeni, doar vacile și nici de alea nu avea grijă. Se certa cu toată lumea și făcea numai rele pe acolo prin sat”, a precizat o localnică.

Primăria va curăţa grajdul

Dacă până acum proprietarul animalelor nu accepta niciun fel de sprijin din partea autorităţilor, care de fiecare dată când au vrut să intre în curtea omului nu au avut acces, acum aceştia au reuşit să-l convingă să primească sprijinul primăriei pentru curăţarea curţii de dejecţiile de la animale. „După ce se ia un pic apa, se curăţă toată curtea şi cei de la primărie s-au angajat să-i aducă şi balastru să pună prin curte. Cei de la primărie vor să-l ajute să facă şi un adăpost nou, să nu mai fie probleme cu vecinii. Starea de întreţinerea a animalelor în prezent este spre mediocră”, a mai spus directorul DSV Gorj.   

Cel mai probabil, după curăţarea grajdului, animalele se vor reîntoarce acasă iar soarta lor va rămâne aceeaşi. Singura hrană va proveni tot de pe câmp.    

talpasesti_vaci

ANCHETĂ

„Polițiștii din Bălești s-au deplasat împreună cu reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare  la un bărbat de 55 de ani pentru a verifica normele de bio-securitate și protecția animalelor. Din verificările efectuate s-a stabilit că cei doi vieți au murit de foame”, a precizat Romina Dochian, purtător de cuvânt IPJ Gorj.

Vizualizări: 203

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: