Astăzi, profesorii CNTV boicotează bacalaureatul

Profesorii de la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” (CNTV) din Târgu Jiu sunt singurii din Gorj care au decis să respecte ziua de grevă generală şi să nu intre la ore şi la evaluarea elevilor la bacalaureat. Treizeci de elevi vor fi afectaţi, dar aceştia nu vor pierde examenul, ci îl vor susţine în altă zi.

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Gorj spun că liceul „Tudor” este singurul din judeţ care a recurs la această formă de protest. Chiar dacă joi a fost declarată zi de grevă generală, în urma datelor strânse din teritoriu, examenul de bacalaureat se va susţine în majoritatea liceelor din Târgu Jiu. „Dascălii de la CNTV care sunt prinşi în comisia de evaluare nu vor participa la examenul de bacalaureat planificat pentru ziua de azi. Aceştia i-au reprogramat pe cei 30 de candidaţi care trebuiau să susţină proba pe 28 aprilie pe 29, în ultima zi a examenului”, spune Camelia Bibere, inspector şcolar general adjunct în cadrul IŞJ.

Ceilalţi profesori din judeţ au fost nevoiţi, la solicitarea IŞJ Gorj, să dea declaraţie pe proprie răspundere  că vor participa la examenul de bacalaureat. În unele licee din judeţ, precum Colegiul Tehnic Motru şi Colegiul Naţional „George Coşbuc”, directorii vor face pe asistenţii pe parcursul probei.

Nu se pun absenţe

Vasile Mija, liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământ, filiala Gorj, spune că în această zi, de grevă generală, nu se vor trece absenţe sau note. „Noi nu instigăm copiii, dar nici nu îi trimitem acasă. Elevii nu sunt obligaţi să vină la şcoală. În cazul în care există profesori care nu fac grevă să facă un protocol şi să răspundă de integritatea şi sănătatea elevilor pe perioada acestei zile. Copiii care vin totuşi la şcoală vor fi supravegheaţi. Nu se vor trece note şi absenţe în catalog”, afirmă Vasile Mija. 

Dascălii gorjeni vor intra în grevă generală de o zi deoarece consideră că proiectul Legii Educaţiei conţine o serie de dispoziţii cu efecte negative asupra personalului din învăţământ. Profesorii susţin că ar putea pierde titularizarea în sistem, unele drepturi garantate de ani de zile în legislaţie, iar trecerea clasei a IX-a la gimnaziu va genera restrângeri de activitate.

Vizualizări: 120

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: