ATAC: CE Oltenia acuză ANRE de mistificarea realităţii

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) continuă mistificarea realităţii, se arată într-un comunicat de presă semnat de Complexul Energetic Oltenia. Compania din Gorj cere organelor competente şi Parlamentului să investigheze exporturile de energie din România, sugerând că reglementatorul de energie funcţionează ca un sistem mafiot. Dar CE Oltenia îşi bazează acuzaţiile foarte grave pe bănuieli şi supoziţii.

Comunicatul de presă remis de ANRE în 16 iunie, cu referire la exporturile pe Piaţa Zilei Următoare (PZU) care funcţionează in regim cuplat cu pieţele din Cehia, Slovacia şi Ungaria, a inflamat CEO. Complexul susţine că prin acest comunicat ANRE induce în eroare opinia publică, deoarece creşterea cantităţii de energie exportată nu s-a înregistrat pe graniţa cu Ungaria, ci pe graniţele României cu Serbia, Bulgaria, Ucraina şi nu prin PZU. CE Oltenia susţine că a analizat tranzacţiile şi că în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2015 în Ungaria s-au exportat 25.044 MWh şi s-au importat 1.530.750 MWh. „Acest fapt se datorează în totalitate unor elemente de legislaţie secundara si reglementari ANRE-DEN care blochează producătorii romani, ajungându-se ca, in situaţii de gol de sarcină, la un consum naţional de 4700 – 4900 MWh, sa se importe din Ungaria între 500 – 1000 MWh, deşi preţul in România nu este mai mare decât în Ungaria“, acuză CE Oltenia.

Acuzaţii extrem de grave

CE Oltenia bănuieşte că majoritatea energiei exportată este energie regenerabilă deoarece, spune compania, „exporturile cresc brusc atunci când energia regenerabila intră în sistem şi scad instantaneu când această energie dispare“. Pe de altă parte, când verzii exportă fac loc în sistem şi altor producători. Totodată, CE Oltenia s-a plâns de o lipsă de transparenţă a pieţei. Lipsa de transparenţă o practică şi CE Oltenia încă de la înfiinţare. „CE Oltenia, neavând acces la datele de contract, aşa cum ar trebui sa aibă oricine este interesat, presupune cu temei că energia pe care consumatorul român o subvenţionează prin certificatele verzi cu costuri între 60 şi 170 euro/MWh, ajunge în Ungaria la preturi derizorii de 10-20 euro/MWh, fiind apoi reimportată în Piaţa Zilei Următoare la preţuri duble, pe anumite intervale orare“.

Acuzaţiile merg şi mai departe şi CEO spune că energia nici nu este exportată circulând doar nişte acte. „CE Oltenia semnalează de luni de zile acest fenomen, pentru ca de fapt nu este vorba despre “companii ungureşti”, ci despre companii private cu sedii in România si Ungaria care îşi revând energia, uneori prin intermediari, exportând-o ieftin cu câştig pentru firma exportatoare datorită subvenţiei si, apoi, reimportând-o din Ungaria la preţ dublu si oferind-o spre consum in România, uzând de PZU. Credem ca aceasta energie nici nu este tranzacţionată in fapt, circulând doar actele de compensare, la fel cum s-a mai întâmplat în trecut cu alte contracte de export (Rudnap Group)“, se mai arată în comunicatul CE Oltenia.

Vizualizări: 157

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: