Atac de top, apărare cu găuri

Pandurii au demonstrat încă o dată la Timişoara că au atac puternic, dar şi o apărare permisivă. Gorjenii au încasat două goluri de la o nou promovată, dar au câştigat datorită forţei din ofensivă ilustrată de această dată prin golurile lui Eric şi Distefano din final de joc.

Cu golurile din Banat, Pandurii şi-a întărit poziţia de lider din clasamentul ofensivei din Liga 1. Pustai trebuie să-şi facă însă griji şi pentru greşelile din apărare, care au dus la 5 goluri încasate în ultimele 2 jocuri.

Au super atac

Un lucru e clar şi a tot fost spus. Pandurii şi-a schimbat totalmente imaginea de echipă urâtă din urmă cu 3 ani şi e văzută acum pe bună dreptate ca o forţă în Liga 1. După despărţirea lui Grigoraş şi sosirea lui Pustai, plus plecările masive din vară, era de aşteptat un recul. Ei bine, a fost exact invers. Pe lângă faptul că se bat la top şi în acest sezon de Liga 1, gorjenii au parte şi de un parcurs minunat în Europa.

Atacul e principala armă a trupei lui Pustai. Cu cele 3 goluri de la Timişoara, pandurii şi-au consolidat locul de lider din clasamentul golurilor marcate. Eric şi compania au ajuns la 29 de reuşite în numai 12 meciuri, cu 3 peste Astra sau Steaua şi 11 peste Petrolul! E drept, 18 dintre aceste 29 de goluri au venit în 4 meciuri cu echipe mai slab cotate, Botoşani (6), Chiajna (5), Năvodari (4) şi Timişoara (3), dar chiar şi aşa cifra este una impresionantă. Rezultă o medie de 2,5 goluri pe meci şi o potenţă ofensivă nemaivăzută până acum. Ca o comparaţie, anul trecut cu Grigoraş pe bancă, pandurii marcaseră de 22 ori în primele 12 meciuri, cu 7 mai puţin ca acum.

În ceea ce priveşte Europa League, gorjenii au avut un atac de temut doar în fazele preliminarii. Trupa lui Pustai a marcat de 4 ori cu Levadia Tallinn, de 2 ori decisiv la Tel Aviv şi Braga, dar în grupe situaţia a devenit mai delicată. În 3 meciuri, pandurii au găsit doar o dată drumul spre porţile adverse, în egalul de la Pacos Ferreira. Dnepr şi Fiorentina au avut apărări mai tari, dar şi norocul i-a ocolit pe elevii lui Pustai de la marcarea a cel puţin unui gol în aceste două eşecuri.

Eric rămâne lider

Potenţa ofensivă a pandurilor se datorează în principal lui Eric şi Matulevicius. Lituanianul nu s-a mai lipit la gol la Timişoara şi rămâne cu 6 reuşite în Liga 1, dar brazilianul a înscris din nou, golul de 2-2, şi a ajuns la cota 8. Golul de la Timişoara îl menţine pe Eric pe locul 1 în clasamentul golgeterilor la egalitate cu Szabolcs Szekely, bănăţeanul care a deschis scorul în meciul cu Pandurii. Cei doi sunt urmaţi în clasament de nemţeanul Golubovic şi astralul Budescu, ambii cu 7 goluri.

Eric dovedeşte în continuare că e o super afacere făcută de panduri. Deşi a avut şi momentele sale mai palide în Europa League, brazilianul de 27 de ani e fabulos în Liga 1. În 11 meciuri jucate, mijlocaşul a înscris de 8 ori, dar a şi oferit 7 pase de gol, cifre care justifică pe deplin până acum cei 400.000 de euro investiţi în achiziţionarea sa de la Mediaş. Practic în ultimele 7 meciuri în care a fost folosit, Eric a înscris în 6 dintre ele! A marcat câte un gol cu Astra, Chiajna, Dinamo, CFR Cluj şi Timişoara şi două cu Botoşani, nereuşind să-şi treacă numele pe lista marcatorilor doar în duelul cu fosta sa echipă, Gaz Metan. În Europa, Eric rămâne doar cu golul din returul cu Hapoel Tel Aviv, dar şi cu cele 3 pase de gol din victoria cu Levadia Tallinn, 4-0.

4 – goluri a marcat Eric sezonul trecut în 22 de meciuri la Mediaş. Acum şi-a dublat deja cifra în numai 12 etape !

„Am avut un meci greu cu Fiorentina și puține zile de recuperare, dar am demonstrat de ce am fost anul trecut vicecampioni. Trebuie să rămânem bucuroși. Oboseală este mereu, la fiecare meci, însă important e ca noi să nu ne lăsăm afectați, chiar şi când mai pierdem”.

Eric de Oliveira, Pandurii

Apărarea le cam încasează!

christou_aparareCălcâiul lui Ahile pentru trupa lui Pustai pare să fie apărarea. Cu atacul actual, gorjenii s-ar putea bate lejer la titlu, dar defensiva nu le permite acest lucru. E o vorbă mai veche în fotbal, atacul îţi câştigă meciurile, dar apărarea îţi aduce campionatul. O zicală ce s-a adeverit mai mereu în toate campionatele mari din Europa. Gorjenii au încasat 15 goluri în 12 etape, cifră ce nu pare aşa de speriat, dar care e foarte departe de cele 9 goluri primite de Petrolul sau 6 încasate de Steaua! Practic în acest sezon, pandurii au păstrat poarta intactă doar în victoria cu Săgeata Năvodari (4-0), în restul de 11 meciuri încasând cel puţin un gol! Gaz Metan Mediaş şi Poli Timişoara sunt echipele care au marcat de 2 ori cu Pandurii iar Astra chiar de 3 ori. În Europa, gorjenii au scăpat fără gol primit doar în dubla cu modesta Levadia Tallinn (0-0 şi 4-0) şi în returul de la Braga (2-0). Fie că în poartă a stat Stanca, Mingote sau Lazar, portarii au greşit rar decisiv. Problema pare să fie atunci când cuplul de fundaşi centrali Erico – Christou e pus sub presiune. Cei doi au greşit destul de des în acest sezon şi astfel se justifică numărul mare de goluri primite. Unde mai punem şi că cei doi apărători laterali au un apetit ofensiv destul de pronunţat şi au lăsat spaţii prin urcările lor în atac. Momcilovic rămâne însă una din surprizele plăcute ale sezonului iar Unguruşan e într-o evidentă creştere de formă în ultimele jocuri aşa că problemele cele mai mari par să fie tot în centru acolo unde şi Mamele a intrat slab la Timişoara. Parcă pandurilor nu le-ar prinde rău încă un fundaş central de valoare în pauza de iarnă.

23 – de goluri au primit pandurii în cele 21 de meciuri din Liga 1 şi Europa League

Marcăm mult, dar din păcate şi primim goluri. În clasamentul golgeterilor, îl avantajează pe Eric faptul că suntem o echipă ofensivă. Avem nevoie mai mult şi de Matulevicius, sper să îşi revină, pentru că duminică a fost cam în afara jocului şi la propriu şi la figurat.” Cristi Pustai, antrenor Pandurii

Vizualizări: 177

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sport:

Citește și: