Atelier de încondeiat ouă

Câteva zeci de copii din Târgu Jiu şi din alte localităţi ale Gorjului vor participa joi, 5 aprilie, la un atelier la Peştişani, unde vor învăţa să încondeieze ouăle de Paşte. Gazda evenimentului este o pensiune din zonă.

Atelierul de încondeiat ouă a fost organizat de profesorul de artă decorativă Adriana Vasile de la Școala Populară de Artă din Târgu Jiu. Aproximativ 20 de copii vor lua parte la această activitate. „Facem un atelier de încondeiat ouă chiar în joia când se vopsesc ouăle. Cei de la pensiunea din Peştişani ne pun la dispoziţie spaţiul. Vom merge cu elevii  Școlii Populare de Artă din Târgu Jiu. Vrem să marcăm într-un mod special această artă şi acest meşteşug de a vopsi şi a încondeia ouăle. Încercăm să ducem mai departe această tradiţie, care este de mult uitată. Acum este banal, toată lumea vopseşte ouăle şi gata, nu le mai dă nicio importanţă acestor detalii foarte importante. Am ales să facem atelierul la Peştişani, pentru că este o zonă mai rustică şi mai aproape de ţară, de meşteşuguri, de tradiţie”, a explicat profesorul Adriana Vasile.  

Copiii nu vor încondeia ouăle deja vopsite. Le vor vopsi chiar ei, iar desenele vor fi realizate cu vopsea specială, care este comestibilă. „Pensiunea ne va sponsoriza cu ouăle, cu locaţia. Vom vopsi cât de multe putem. Undeva la 50-100 de ouă. Nu o să folosim acel instrument special, pentru că este foarte scump, vom folosi pensula. Noi am vrea să donăm ouăle după ce le încondeiem, la persoane care nu au, la un centru de bătrâni”, a mai spus profesorul Adriana Vasile.  

O activitate dedicată sărbătorilor pascale a avut loc şi vineri, 30 martie, la Târgu Jiu. Circa 20 de elevi de la Turburea, îndrumaţi de profesorul Adriana Vasile, au pictat, la Biblioteca Judeţeană, icoane pe sticlă. Lucrările lor vor fi expuse la sediul Primăriei Turburea.

Vizualizări: 831

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: