Atenție, se trage!

În general, nu-ți iei pistol dacă nu vrei să tragi cu el. Asta cu ”poate o să am vreodată nevoie” este un pretext de slabă calitate. Și noi trăim tot în țara asta și ne vine și nouă să tragem cu pistolul cam de trei ori pe zi. Din fericire, noi nu avem unul. Într-un film mai bun decât v-ați putea aștepta care rulează zilele acestea în orașele din România în care a apărut (ce bucurie!) cinematograful, un adolescent extrem de frustrat și fără nici un prieten capătă, peste noapte, puteri supranaturale. Brusc, puștanul începe să se vindece de complexe răzbunându-și toate traumele. Adică omorând. Filmul se numește Chronicle și ne poate da o perspectivă interesantă asupra ultimelor evenimente din țară.

Pentru că un pistol este o supraputere. Cu el în buzunar, conștient că brusc ai drept de viață și de moarte asupra celor din jur, încrederea în tine îți explodează. Și pofta de a-ți face dreptate de asemenea. Nu cred că cunosc vreun om care, în anumite condiții de tensiune, să nu fie în stare să tragă cu o armă asupra altui om. Atenție, nu vorbesc de autoapărare. Doar de nervi. Adrian Iovan a tras asupra amantului nevestei, care tocmai cobora pe balcon încercând să nu dea ochii cu soțul înșelat. Ce, voi n-ați fi făcut-o? Dacă susțineți că nu, amintiți-vă că, la acea vreme, Iovan era pilot de avion. Probabil cea mai stresantă și mai plină de responsabilități meserie care există. Un pilot de avion trebuie să aibă nervi perfecți, deci ipoteza cu pierderea cumpătului nu funcționează aici. Recent, Adrian Iovan a continuat să-și apere teritoriul cu prețul morții (a morții celor care îl încalcă, desigur) împușcând un câine. Asta la doar două zile după ce un polițist a intrat într-un coafor și a tras la semi-întâmplare, omorându-și soția, o colegă de-a acesteia, și rănind mai mulți clienți. Era polițist, nu vă grăbiți să-l credeți nebun - avea examenul psihologic luat. Pe de altă parte, nici bancurile cu polițiști nu s-au inventat pentru că oamenii care practică această meserie sunt tocmai cei mai cu capul pe umeri cetățeni.

Cine are o armă devine brusc un mic Dumnezeu. Iar micii Dumnezei trebuie să fie bine plătiți. Altfel riști să ai o țară plină de mici Dumnezei idioți. Ca Vlădean ăsta. Voi ați avea încredere să lăsați arme pe mâna unor oameni care câștigă 15 milioane pe lună și nu au cu ce-și hrăni copiii sau cu ce menține treaz interesul consoartelor?

Altfel, crimele de la coafor ne-au reamintit care ne este locul. În țările civilizate măcelurile au loc în centre universitare. La noi se petrec în frizerii. Mai avem mult până să ajungem America din urmă.

Vizualizări: 130

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: