O şcoală din Gorj are doar şapte elevi

O şcoală din Gorj funcţionează numai cu o învăţătoare şi cu şapte elevi, dintre care doi sunt în clasa pregătitoare . Este cazul şcolii primare din satul Hurezi al comunei Turcineşti. Vorbim de una din cele mai vechi şcoli din judeţ, care a scăpat de comasare pentru că părinţii elevilor din această zonă s-au opus. 

Şcoala din Hurezi este una dintre cele mai vechi din judeţul Gorj şi a scăpat de comasare pentru că părinţii elevilor din acest sat s-au opus. Dacă în anul şcolar 2011-2012 aici au studiat 4 elevi, acum sunt înscrişi şapte, dintre care 2 sunt în clasa pregătitoare. Învăţătoarea face slalom prin programa şcolară ca să le dea de lucru copiilor în acelaşi timp. Mai mult decât atât, aceasta face naveta zilnic din Târgu-Jiu cu maşina personală, iar dacă va fi o iarnă grea se gândeşte cu groază cum va ajunge la ore. Cu toate acestea, Mirelei Vapină îi place ceea ce face. “Sunt şapte elevi în clasă, dintre care doi la clasa pregătitoare la restul în clasa întâi, a doua şi a treia. Este destul de greu să predai la simultan şi mai ales dacă este şi clasa pregătitoare, pentru că trebuie să le dau de lucru celor mari, iar cu cei mici trebuie să îmi fac timp să mă şi joc. Îmi place ce fac şi de aceea am acceptat postul aici, deşi sunt doar eu şi cu elevii mei în toată şcoala. Eu fac naveta cu maşina, iar iarna vin cu microbuzul, pentru că se ajunge foarte greu”.

Vor să înveţe în şcoală mai mare

Dacă în multe unităţi de învăţământ din judeţ sunt probleme legate de spaţiu odată cu formarea claselor pregătitoare, la Turcineşti nu se pune această problemă. Cei şapte elevi învaţă într-o singură clasă. Şcolarii vor să înveţe într-o şcoală mai mare, cu mai mulţi elevi: ”Ne place la şcoală dar ne-am dori şi noi să avem colegi mai mulţi. Eu de exemplu sunt singura în clasa a treia. Am colegi mai mici, chiar şi de la clasa pregătitoare”.

Autorităţile locale au investit bani pentru reparaţii în această şcoală, pentru că părinţii se opun să-şi mute copiii la altă şcoală. ”Noi am investit bani în şcoală, am mai făcut reabilitări acolo unde a fost nevoie. Şcoala nu a fost comasată pentru că nu au vrut părinţii acest lucru. Şcoala din satul Hurezi e la o distanţă de şase kilometri faţă de şcoala din satul vecin.  Este o zonă mai greu accesibilă şi copiilor le este mai greu să facă naveta. Ideea este că am sesizat că numărul copiilor începe să crească puţin câte puţin”, a declarat Grigore Craioveanu, viceprimar comuna Turcineşti.

Vizualizări: 205

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: