Au contestat reautorizarea Termo Rovinari. „Ar vrea să se închidă”

Decizia autorităţilor avizatoare de a emite o nouă autorizaţie integrată de mediu pentru Termocentrala Rovinari a fost contestată de ecologişti. Draftul de reautorizare a fost publicat pe site-ul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj, iar timp de 30 de zile s-au putut face sugestii, reclamaţii, propuneri sau obiecţiuni.

Reprezentanţii asociaţiei Bankwatch România au avut obiecţiuni la reautorizarea termocentralei. „Am primit o contestaţie de la Bankwach. Nu m-a surprins deloc. Au spus că nu sunt de acord cu reautorizarea, că ei vor să impună limitele BAT (cele mai bune tehnici disponibile) din 2017. Ei ar vrea să se închidă, dacă s-ar putea. O să le răspundem că n-au dreptate”, a declarat Nicolae Giorgi, directorul APM Gorj.

În draft-ul deciziei, la partea de obligaţii, este prevăzut ca operatorul să implementeze nişte măsuri stabilite prin autorizaţia integrată de mediu, precum şi pe cele asumate prin planul de măsuri propus pentru aplicarea celor mai bune tehnici disponibile la termenele aprobate prin autorizaţie, dar nu mai târziu de 17 august 2021.

Una dintre cerinţe este să achiziţioneze patru imobile situate în zona adiacentă a termocentralei, termenul de realizare fiind anul 2018, dar şi să elaboreze un studiu de fezabilitate pentru soluţiile de adoptat în vederea conformării grupurilor energetice la cerinţele impuse de Comisia Europeană şi de stabilire a concluziilor privind cele mai bune tehnici disponibile (BAT) pentru instalaţiile de ardere de dimensiuni mari. În acest caz, termenul limită este ianuarie 2019. De asemenea, CE Oltenia trebuie să elaboreze un plan de măsuri tehnice sau financiare în vederea îndeplinirii condiţiilor de mediu, în termen de 6 luni de la elaborarea studiului de fezabilitate. Totodată, compania energetică trebuie să reabiliteze şi să modernizeze magistrala pentru transport cărbune de la depozitul de cărbune Roşia la Sucursala Electrocentrale Rovinari cel târziu la data de 16 august 2021.

Cea mai fiabilă termocentrală a CE Oltenia funcţionează fără autorizaţie de mediu încă de la sfârşitul anului 2017. Neautorizarea la timp a centralei electrice rovinărene s-a lăsat cu sancţiuni. Garda Naţională de Mediu a aplicat, la începutul anului 2018, o amendă de câteva zeci de mii de lei pentru întârzierea obţinerii autorizaţiei de mediu pentru Termocentrala Rovinari.

Vizualizări: 3,367

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: