Giorgi (APM): N-ar trebui să fie probleme cu depozitul Roşiuţa

Autorităţile de mediu din Gorj nu înţeleg îngrijorarea sindicaliştilor din minerit care au avansat ipoteza închiderii depozitului de cărbune al carierei Roşiuţa din bazinul carbonifer Motru. Nelu Roşca, liderul celui mai mare sindicat de la cariera minieră motreană, a spus că i-a transmis o informare preşedintelui Consiliului de Supraveghere al CE Oltenia, Cornel Bobîlcă, despre această posibilitate.

Reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj, instituţia care avizează funcţionarea depozitelor de cărbune, spun că problemele de mediu au fost soluţionate de CE Oltenia. Depozitul de cărbune al carierei este amplasat lângă drumul naţional, în satul Roşiuţa. „Nu cred (n.red. în posibilitatea închiderii depozitului), că la Roşiuţa au tot mutat la oameni de acolo, doar acela era punctul de disconfort. O mulţime de cetăţeni au fost mutaţi din zonă, s-a făcut o perdea. Cei din imediata apropiere au fost mutaţi de 15-20 de ani. Au rămas cei de pe partea dreaptă a drumului şi au început să mute şi din ei. De 3-4 ani tot mută la ei. Nu ştiu ce au declarat sindicaliştii, dar n-ar trebui să fie probleme cu depozitul Roşiuţa. O dată ce au făcut negocieri cu oamenii care sunt mai aproape de depozit, pe care îi mută, nu văd logica. Poate au alte interese”, a declarat Nicolae Giorgi, directorul APM Gorj.

Cariera Roşiuţa a fost reautorizată în anul 2017, implicit şi depozitul de cărbune. La acea vreme, autorizaţia de funcţionare era valabilă pentru o perioadă de 5 ani, însă, în urma noilor reglementări, autorizaţiile sunt definitive, dar se avizează anual. La începutul acestui an, Garda de Mediu Gorj a amendat CE Oltenia cu 50.000 lei pentru poluarea cu praf şi zgomot de la depozitul carierei Roşiuţa, controlul având la bază o sesizare depusă de un localnic.

Vizualizări: 1,501

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: