Mistreţii şi urşii distrug tot mai multe culturi

Porcii mistreţi şi urşii dau tot mai multe atacuri în culturile de porumb şi viţă de vie. Inspectorii de la Direcţia pentru Agricultură Gorj sunt sesizaţi aproape zilnic de agricultorii păgubiţi. Ultimele lovituri au fost date în Turceni şi Ciuperceni. Aici, proprietarii au ajuns la un numitor comun cu vânătorii din zonă.

Cele două culturi atacate în Strâmba şi Ciuperceni au fost distruse mai bine de jumătate. Proprietarii nu au mai solicitat despăgubiri de la stat, ci s-au înţeles cu Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Gorj. „Inspectorul nostru s-a deplasat, săptămâna trecută, în două locaţii: la Strâmba şi Ciuperceni. Suprafeţele nu au fost foarte mari. La Turceni a fost o cultură de 0,14 hectare. Paguba a fost de 70%. La Ciuperceni, aproximativ 0,27 hectare de porumb. Distrugerea a fost de 47%. Ca o noutate, inspectorul mi-a spus că s-a făcut o rezolvare amiabilă între părţi, adică între proprietari şi reprezentanţii Asociaţiei Judeţene de Vânători şi Pescari Gorj”, a transmis Dan Tănăsescu, directorul Direcţiei pentru Agricultură Gorj.

Atacuri au fost şi în alte zone, în special în localităţile de sub munte şi în apropierea cursurilor de apă. La Runcu, nu doar mistreţii au făcut pagube, ci şi urşii care au coborât în grădinile oamenilor şi au distrus strugurii timpurii. „La Runcu, pe o suprafaţă de 0,025 de hectare, am avut un atac al urşilor. A distrus cam 40 de butaşi de viţă de vie dintr-un soi mai timpuriu. Şi aici a rămas să vedem dacă se poate despăgubi sau nu. Suprafaţa era împrejmuită cu sârmă ghimpată, dar ursul tot a intrat. Porumbul a ajuns la maturitate şi mai mult ca sigur vom avea atac de mistreţi în majoritatea localităţilor”, a mai explicat Tănăsescu. (M.M.)

Vizualizări: 1,286

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: