Au găsit soluţii pentru salvarea casei lui Brâncuşi

Primarul din comuna gorjeană Peştişani, Cosmin Pigui, s-a întâlnit vineri cu secretarul de stat din Ministerul Culturii, Alexandru Pugna, pentru a discuta despre salvarea casei în care s-a născut Brâncuşi. La Hobiţa există o casă memorială Constantin Brâncuşi, dar casa în care s-a născut şi a copilărit acesta este în paragină. Casa a fost tot timpul în proprietate privată şi este prăbuşită.

Casa în care s-a născut Constantin Brâncuşi aproape că s-a prăbuşit. Ultimele grinzi de lemn au căzut în această toamnă din cauza ploilor şi a trecerii vremii. Primăria Peştişani nu poate să intervină pentru salvarea imobilului, acesta fiind proprietate privată. Primarul Pigui a mers la Ministerul Culturii pentru a căuta soluţii. Secretarul de stat Pugna a spus că soluţiile au fost identificate. „Am discutat foarte mult timp despre cum am putea pune în lumină acest loc extraordinar de important şi cum am putea rezolva problema adevăratei case în care s-a născut şi unde a copilărit Constantin Brâncuşi şi în jurul căreia s-au născut atâtea poveşti şi frământări. Am ajuns la cea mai bună soluţie ce ar putea exista pentru a rezolva această problemă. Nu o să vă dezvălui cum vom rezolva acest demers, dar am găsit o soluţie viabilă”, a comunicat secretarul de stat.

Alexandru Pugna nu vrea să spună exact ce soluţii a găsit, invocând faptul că ar fi prea multe interese la mijloc. „Cum vom proceda, deocamdată nu pot spune. Sunt prea multe interese, şi mi-e frică de cei ce pun accent pe interesul lor personal în detrimentul celui naţional, dar împreună cu primarul din Peştişani simt că vom reuşi”, susţine secretarul de stat.

 

A vrut să cumpere casa cu 500 de lei şi un cal

Casa memorială este amplasată pe terenul unde s-a născut şi a copilărit sculptorul, dar nu este adevărata casă în care s-a născut Brâncuşi. Aceasta se află la circa 100 de metri mai jos de casa memorială.

În anul 2002, sculptorul Florin Codre a vrut să cumpere casa adevărată, să o ducă la Bucureşti şi să o restaureze. A făcut un act de vânzare-cumpărare cu actualul proprietar, Nicolae Gogoiu, preţul fiind de 500 de lei şi un cal. Autorităţile locale au aflat şi au cerut în instanţă anularea actului. Cu toate acestea, Florin Codre a venit pe timp de noapte să-şi ridice bunurile, dar a fost oprit cu poliţia. A fost deschis şi un dosar penal, finalizat cu NUP.

O parte din casă este acum la locul ei, dar acoperişul a fost luat de primărie şi depozitat într-o magazie a Grupului şcolar Peştişani, ca să nu dispară.

Secretarul de stat Pugna din Ministerul Culturii a dat câteva indicii despre soluţiile identificate: „Ar exista varianta să fie demolată, expertizată şi elementele care sunt considerate originale să fie mutate în curtea casei memoriale şi prezentate ca elemente din casa părintească a lui Brâncuşi. Deoarece casa este declarată monument istoric, ar exista şi varianta să fie răscumpărată şi să se spună că este adevărata casă a lui Brâncuşi. Din cauză că au fost lăsate sub cerut liber, bârnele sunt putrezite şi până acum au fost şanse mici să mai fie salvate”. Pugna a spus că soluţia identificată va fi comunicată până la sfârşitul acestui an.

Vizualizări: 2,313

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: