Au început înscrierile la liceu pentru elevii romi

Absolvenţii claselor a VIII-a de etnie romă sunt aşteptaţi să se înscrie pentru admitere pe locurile speciale ce le-au fost acordate pentru anul şcolar 2010-2011. La nivelul judeţului Gorj există 48  locuri speciale pentru romi, a căror admitere în clasa a IX-a se face separat de a celorlalţi absolvenţi de gimnaziu.

Dintre acestea, cele  mai multe sunt repartizate pentru liceele cu filieră tehnică, dar există câteva locuri şi pentru cei care doresc să urmeze o specializare teoretică sau una vocaţională. Cristinel Gîrdu, inspector şcolar de specialitate învăţământ minorităţi în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Gorj, spune că înscrierea se face pe baza mai multor documente: “Printre actele de care aceştia au nevoie la înscriere se numără cererea de înscriere, cartea de identitate (dacă este cazul) şi certificatul de naştere în copie legalizată, adeverinţă cu notele şi media generală obţinute la tezele unice şi cu media generală obţinută la evaluarea naţionala din clasa a VIII-a, foaia matricolă pentru clasele V-VIII (cu calculul mediei generale), fişa medicală şi recomandare scrisă din partea preşedintelui unei organizaţii a romilor, legal constituită, prin care se atestă apartenenţa la etnia romilor”. Cererile pentru înscrierea pe locurile speciale pentru romi se primesc la Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj, str. Victoriei nr. 132-134, Târgu-Jiu, până la data de 15 iunie 2010, ora 16.  Repartizarea candidaţilor romi care au depus cereri până pe 15 iunie se va face în perioada 17-19 iunie 2010 de către Comisia judeţeană de admitere.

Locuri pentru romi şi-n universităţi

Gîrdu mai precizează că pentru tinerii romi care doresc să urmeze o facultate sunt disponibile la nivel naţional 555 locuri:Noi am transmis defalcarea pe instituţii de învăţământ superior de stat a celor 555 locuri  acordate conform  art. 3 din Ordinul MECTS nr. 3853/17.05.2010, în vederea admiterii la studii a unor tineri din etnia romilor în anul universitar 2010/2011. În acest sens le-am solicitat directorilor de la diversele unităţi de învăţământ gorjene să le transmită elevilor din clasa a XII-a şi să le afişeze la avizierul şcolii”. La nivelul învăţământului superior, cele mai multe locuri disponibile pentru romi sunt oferite de Universitatea din Bucureşti (60), Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (60), Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi Universitatea de Vest din Timişoara sau Universitatea din Craiova.

Vizualizări: 106

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: