Au înfruntat 20 de avalanşe pentru a salva o viaţă

Şase salvamontişti gorjeni şi-au riscat viaţa pentru a putea salva un bărbat izolat de cinci zile, din cauza ninsorii, într-o exploatare forestieră de pe Valea Cernei. Pentru a-l putea găsi salvamontiştii au fost nevoiţi să parcurgă peste 9 kilometri, prin zăpadă de un metru, într-o zonă cu risc ridicat de producere a avalanşelor.

Salvamontiştii gorjeni au înfruntat aproximativ 20 de avalanşe într-o misiune care a durat mai bine de 15 ore. Acţiunea a început miercuri dimineaţa, după ce în cursul nopţii Serviciul de Salvamont Gorj a fost anunţat că un cetăţean este izolat de cinci zile în Masivul Godeanu, la o exploatare forestieră de pe Valea Cernei. Apelul a fost făcut de către colegii de serviciu ai bărbatului care nu au reuşit să mai ajungă la el din cauza ninsorii abundente. “Marţi noaptea am fost alertaţi în legătură cu o persoană rămasă izolată în Masivul Godeanu, într-o baracă a unei exploatări forestiere de pe Valea Cernei. De cinci zile colegii săi de serviciu nu mai ştiau nimic de el, zăpada împiedicându-i să ajungă la acesta”, a declarat Sabin Cornoiu, şeful Serviciului Salvamont Gorj. Acesta a mai precizat că misiunea din aceste zile a fost una dintre cele mai periculoase la care s-au expus salvamontiştii. “Acţiunea de salvare a durat peste 15 ore. Şase salvamontişti echipaţi cu schiuri şi rachete de zăpadă au străbătut aproximativ 9 kilometri prin zăpadă de peste un metru. A fost viscol, iar salvamontiştii au înfruntat peste 20 de avalanşe scurte. A fost una dintre cele mai dificile misiuni ale salvamontiştilor pentru că s-a desfăşurat într-o zonă cu risc ridicat de producere a avalanşelor”, a declarat Sabin Cornoiu.

În ciuda condiţiilor meteo nefavorabile, salvamontiştii şi-au dus misiunea până la capăt. Bărbatul a fost găsit şi nu a avut probleme medicale. “Bărbatul a fost găsit în baraca exploatării forestiere fără să fi avut vreo problemă medicală”, a menţionat Cornoiu.    

Vizualizări: 169

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: