Staţiunea Pomicolă, pe punctul de a fi desfiinţată

Staţiunea Pomicolă din Târgu Jiu riscă să rămână fără activitate, dar şi fără sediu. Conform unor reglementări legislative din luna mai, terenurile deţinute de staţiune trebuie retrocedate vechilor proprietari. Dacă cetăţenii îşi vor cere terenurile respective, unitatea se va desfiinţa. 22 de angajaţi vor rămâne fără locul de muncă.

Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Horticolă din Târgu Jiu administrează 175ha de terenuri care fac acum obiectul acestor retrocedări. Este vorba de 88 ha la Târgu Jiu, 45 ha la Bălăneşti şi 41 ha la Rovinari. Conducerea staţiunii spune că unitatea riscă desfiinţarea dacă legea va fi aplicată în forma actuală. „Aşteptăm să vedem ce se întâmplă cu legea 165 care a apărut, au apărut şi normele de aplicare şi să vedem cum se va materializa la unităţile de cercetare. Prevede retrocedarea bunurilor imobile care sunt revendicate. Sunt suprafeţe de teren revendicate în perimetrul staţiunii, noi suntem puşi în situaţia de a le retroceda dacă nu vor fi făcute alte prevederi la lege. Am mai pierdut înainte 90% din terenuri, acum este posibil să rămânem doar cu clădirile, poate nici cu ele. Nu ştim ce vom face dacă se va găsi cineva să revendice, deşi ştim că acolo unde este sediul unităţii nu este revendicat terenul pentru că cel care l-a avut nu are moştenitori”, a declarat Ion Călinoiu, directorul Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare Horticolă.

Riscă desfiinţarea

Dacă vechii proprietari îşi vor primi terenurile înapoi, angajaţii Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare Horticolă din Târgu Jiu ar rămâne fără activitate. Ar putea continua studiile de cercetare, asta în cazul în care clădirile unităţii nu vor fi revendicate. „Efectiv rămânem fără obiectul muncii. Terenurile pe care le administrăm acum sunt cultivate cu pomi, cu de toate. E posibil să fim desfiinţaţi dacă nu există altă soluţie la nivel guvernamental, să ne unim cu altă unitate de cercetare din ţară sau să fim susţinuţi financiar. În prezent suntem 22 de angajaţi, ne autofinanţăm. De 2-3 ani nu am mai primit nimic de la buget. E păcat de o unitate care are aproape 60 ani de vechime în cercetare să se desfiinţeze aşa uşor”, a precizat directorul Ion Călinoiu.

UCB, afectată de retrocedări

În clădirea unde îşi are sediul Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Horticolă este chiriaşă Facultatea de Inginerie din cadrul Universităţii „Constantin Brâncuşi. În cazul în care proprietarii terenului din zona respectivă îşi vor revendica proprietatea şi unitatea de învăţământ ar pierde această locaţie.

Vizualizări: 3,845

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: